Reinfeldts röda slips signalerar ett uppror

Fredrik Reinfeldt bar en röd slips. Partiledardebatter brukar inte bjuda på några överraskningar. Men det politiska klimatet i Sverige är synbarligen på väg att förändras.

Övrigt2004-10-13 18:19
Gårdagens debatt i riksdagen mellan partiledarna blev en framställning mellan två tydliga alternativ i svensk politik. Till den borgerliga samdräkten har inte minst moderatledaren bidragit, genom att göra uppror mot snart sagt alla politiska mallar och schabloner.
De borgerliga partierna har ofta lyckats blotta svagheten i socialdemokraternas välfärdspolitik. Men det största oppositionspartiet har haft stora problem med den egna trovärdigheten så länge som skattesänkningar har varit moderaternas svar på alla frågor. Fredrik Reinfeldt har gjort sin hemläxa och talar mycket hellre om behovet av mer resurser i skolan. Krisen i vården, skolan och omsorgen kan delvis förklaras med att utvecklingen av kostnaderna för transporterna i socialförsäkringssystemen har stigit kraftigt medan kostnaderna för vård, omsorg och skola har varit nästan stillastående sedan mitten av 1900-talet. Kontentan av de borgerliga partiernas budskap är att den socialdemokratiska fördelningspolitiken gröper ur välfärden och möjligheterna att upprätthålla en hög kvalitet i vården och i skolan. En högkonjunktur kan inte dölja det faktum att en miljon människor i Sverige är bidragsberoende.

Göran Perssons försök att framställa de höga nivåerna i ersättningssystemen som en förutsättning för att landet ska klara omställningarna i industrin, var långsökt. Nej, sanningen är nog snarare att de är en förutsättning för ett långvarigt socialdemokratiskt regeringsinnehav. Göran Persson lyckades inte särskilt väl i sina försök att skjuta de borgerliga budgetarna i sank eller att peka på oenigheten i det borgerliga lägret. Enda plumpen i protokollet var kristdemokraternas förslag om en ny folkomröstning om kärnkraft. Det är en bråkunge som Olofsson och Reinfeldt måste ta itu med. För övrigt var det en pigg borgerlig allians som mötte ett trött och okoncentrerat vänsterblock.

Miljöpartiets insats var att försvara friåret. Det ger människor möjlighet att genomföra sina drömmar, sa språkröret Peter Eriksson. Frågan är varför det ska uppmuntras att ligga på sofflocket och drömma med 80 procent av a-kassan, i stället för att ge människor möjlighet att uppfylla sina drömmar med en lön som det går att leva gott på.
Är det någon som behöver ta ledigt så är det dagens regeringskonstellation som behöver minst fyra friår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om