Rekal vill ha föroreningar klarlagda före markköp
Rekal Svenska AB i Gnesta vill hyra eller förvärva gamla Bergströms Kemiska fabrik i Gnesta. Men innan dess vill de veta vilket företag det är som förorenat marken med olja.
Intill de gamla oljetankarna hittades föroreningar i marken i form av olja. Marken måste därför saneras.
Vi är ett miljöcertifierat företag och om vi flyttar produktionen vill vi inte ha några lik i lasten, säger Rekals vd Anders Brucefors. Eftersom vi varken är markägare eller bedriver någon verksamhet inom området som är kopplat till markföroreningarna har vi vänt oss till länsstyrelsen för att få veta om området ska saneras, vem som har ansvaret och vem som är betalningsansvarig.
Bergströms Kemiska fabrik byggdes i slutet av 1940-talet och tillverkade bland annat tvättmedel. Därefter trädde Svea Nordic in, därefter Reckitt Alkalion och sedan Eko-Lab. Därefter inköptes fabriken av Gnesta Industrihus. I början av 1990-talet slutade Eko-Lab sin produktion.
Ingen vet när oljeläckaget ägde rum, säger Anders Brucefors.
Vi startade vår verksamhet på AMS-området 1987. Den sista som drev verksamhet på Bergströms gamla fabrik var Eko-Lab som tillverkade disk- och rengöringsmedel och de använde olja till uppvärmningen av fabriken.
Men innan vi flyttar vår verksamhet måste vi få veta vem som bär ansvaret för föroreningen. Innan dess måste vi också veta vem som ansvarar för fortsatta markundersökningar och betalningarna för dem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!