När den politiska majoriteten bestående av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet gjort sitt första budgetförslag efter valet så innehåller det några av de största investeringarna i Oxelösunds historia. Nästan 197 miljoner kronor för 2019, drygt 166 miljoner för 2020 och drygt 62 miljoner kronor 2021.
– Jag har aldrig varit med om att vi ska investera så här mycket under en period. Det största projektet är vår nya Oxelöskola. Sedan har vi en del fastigheter som är i behov av renovering och energieffektivisering, ett program för att få vägarna i skick och en ny restaurang vid Läget, säger kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S).
I de senaste budgetarna har de haft som mål att få ett överskott på 2 procent. Enligt 2018 års prognos ser dock slutresultatet ut att bara gå jämnt ut. För 2019 är överskottsmålet sänkt till 1,5 procent, för 2020 och 2021 till 1 procent.
– Vi har haft större krav tidigare för att pressa ner lånen. Nu när vi investerar så mycket är det här en mer rimlig nivå, säger kommunstyrelsens andre vice ordförande Patrik Renfors (V).
Samtidigt finns mycket osäkerhet för den treårsperiod man nu lagt budget för. Först och främst handlar det om vilka som kommer att bilda regering i Sverige. Det påverkar direkt vilka statsbidrag som Oxelösunds kommun kan räkna med.
– Vi har lagt en budget utifrån det vi vet är säkert i dagsläget. Det är inga extra intäkter inräknade och skulle det komma sådana får vi justera budgeten då, säger Catharina Fredriksson.
Förutom oklarheten kring regeringen ser det ut som att räntorna höjs och en lågkonjunktur är inte heller otrolig. Hur oroliga är ni för framtiden i och med att ni ska investera så mycket?
– Nu är det mycket upp och ner på grund av osäkerheten kring vilken regering vi får. För vår del ser det sedan mest oroligt ut för 2021. Samtidigt brukar det tredje året i våra budgetar se sämre ut, men det är sällan det slår in. Förra året såg 2020 sämre ut, nu ser prognosen bättre ut, säger Patrik Renfors.
– Vi har tagit höjd för högre räntor, vi har räknat på tre procent. Sedan är det klart att vi måste vara rädda om varje skattekrona. Vi jobbar ständigt med att effektivisera och jag tycker att de som jobbar längst ut i organisationen är duktiga på att föreslå förändringar i den inriktningen, säger Catharina Fredriksson.