Jim Johansson lyser med en ficklampa över cykelramen inne på Team sportia i Trosa.
– Det känns som att cykelstölderna ökar här.
Förra året anmäldes 84 cykelstölder i Trosa kommun. Inte sedan 2006 har så många cykelstölder anmälts i Trosa. Det handlar om 60 procent fler än det årliga genomsnittet sedan 2006. Augusti var den allra värsta stöldmånaden, då anmäldes 23 cykelstölder i Trosa kommun, vilket var fler anmälningar än någon månad sedan 2006.
Vissa personer lämnar även kvar lösa föremål som cykelkorg, lampor och cykeldator på cykeln vilket ställer till dubbel skada när cykeltjuven är framme. Enligt polisen bör man alltid låsa cykeln med ett godkänt lås och vid ett fast föremål. Det är också bra att notera cykelns ramnummer eftersom polisen ofta får in stulna cyklar. Har man då ett ramnummer kan det gå att identifiera cykeln.
Jim Johansson rekommenderar en ny metod.
– Man kan ISR-märka sin cykel. Det handlar om en typ av DNA-märkning där man sätter fast fem olika, synliga och avskräckande dekaler på cykeln och stryker på en vätska. Även om den skulle stjälas är det väldigt svårt att ta bort en sådan här märkning och cykeln är lätt att spåra.
Om polisen får in en stulen ISR-cykel kan de belysa hojen med UV-ljus varpå märkningen framträder och ägaren kan spåras.
På Team sportia var förra året ca 20 procent av de sålda cyklarna ISR-märkta.
– Vad vi vet har ingen sådan hittills blivit stulen, säger Jim Johansson.
Medeltalet har annars legat på 51 cykelstöldsanmälningar per år i Trosa. Även i angränsande Nyköpings kommun anmäldes ovanligt många cykelstölder förra året. Samtidigt är mörkertalet stort.
– Det pratas mycket om utländska ligor. Men jag är inte så säker, det låter inte så lönsamt att åka hit och stjäla cyklar och sedan frakta bort dem.
En annan lösning: Skaffa en cykel ingen annan vill ha!