Rekordtidig start för jordgubbar
På fredag räknar Curt Broman med att kunna leverera årets första jordgubbar. Rekordtidigt är vad det är.
På fredag räknar han med att få ihop den första leveransen till affärerna, två veckor tidigare än normalt.
Jag odlade jordgubbar tolv år i Skåne, och då var vi ju tidigare, men här uppe har det inte hänt, säger Curt Broman.
På Ullevi gård mognar det många tusentals liter jordgubbar på en säsong. Redan den sista maj plockade Curt de första gubbarna och när värmen kom i veckan så gick det fort. Nu lyser röda bär här och var ute i landet.
Genom att lägga raderna åt rätt håll, så solen ligger på, kan vi få mogna bär fyra-fem dagar tidigare. I början blir det inga mängder, men det går rätt fort.
Hur känns det att äta säsongens första jordgubbe?
Det känns gott! Jag går i landet och tittar och väntar och det är alldeles underbart och något speciellt att hitta den.
Värmen som normalt sett brukar komma i juli, slog nu till en månad tidigare. Rekordtidiga jordgubbar blev resultatet, men värmen ställer också till problem för odlaren. Det blir för torrt och därför står vattenspridarna på dag som natt.
Vi kan fördröja mognaden genom att vattna, för då växer ogräset upp och skuggar plantorna. Man kan ha nytta av det där ogräset i bland.
Det är ingen risk att jordgubbarna mognar så fort att säsongen är över strax efter midsommar. Curt har flera olika sorter, varav några är sena och ger skörd långt fram i juli.
Trots att det är kul med tidiga gubbar skulle Curt inte ha något emot lite regn som fördröjer processen.
Ja, nu kan det få regna gärna på fredag. Eller nej förresten, grabben tar studenten så då kan det få vara fint, men på lördag får det regna.
På studentfesten kommer det med största säkerhet att serveras jordgubbar, för trots 35 år i landet har Curt inte tröttnat.
Det är jättegott med jordgubbar. Man ska äta dem i lugn och ro med riktig grädde och socker till. I slutet på nästa vecka räknar han med att kunna öppna självplockningen. Då är det sorten Sefyr som gäller.
Sefyren är oslagbar, det är en riktig svensk jordgubbe! Man ska ha jordgubbar som smakar jordgubbar. De importerade är fina, men de smakar inget.
Alla får plocka, även barnen.
Det är bara kul när de kommer fram och är alldeles rödmosiga i ansiktet av alla jordgubbar. Jag tycker det är viktigt att ungarna kommer med och får se hur de odlas.
Var literpriset på bären kommer att hamna är svårt att säga.
Mycket beror på hur mycket jordgubbar som kommer från Skåne och Blekinge, där de har sin skördetopp nu. Curt tippar att fram till midsommar kommer de lokala gubbarna att kosta mellan 20 och 30 kronor litern.
Till midsommar ska alla ha jordgubbar. Det är lika mycket tradition som sillen och nubben.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!