Skolinspektionen har slagit fast att det funnits en grov sexistig och rasistisk jargong på skolan under flera år och att ansvariga känt till kränkningar. Jargongen har dessutom ärvts av nya elever i vissa klasser.
Under hösten har sex anmälningar gjorts av nuvarande rektor. Kirsi Östberg tror att det egentligen borde vara fler, eftersom hon antar att elever fortfarande kränker varandra.
– Vi trodde att det skulle bli gigantsikt stort men så har det inte blivit "tyvärr", säger hon.
– Vi har problem med att få eleverna att anmäla.
Hon beskriver också att elever inte vill att hon ska säga något om kränkningarna, eftersom eleverna oroas för en eskalering av trakasserierna. Rektor är ändå skyldig att anmäla till utbildningsnämnden, men hennes arbete på plats försvåras.
– Det begränsar mina möjligheter att vidta åtgärder, säger hon och menar att hon då har svårt att konfrontera den person som kränker, och i stället måste göra det indirekt.
Senaste veckorna har inga anmälningar gjorts till huvudmannen, landstinget.
– Men jag är inte så blåögd att jag tror att alla bara säger vackra ord här, säger hon och ser det som ett problem att kränkningar inte alltid når henne.
Hon är dock förvånad över att Skolinspektionen kräver kompletteringar runt deras nya rutiner. Östberg tycker att skolan varit extra tydlig på den punkten.
– Vi har gjort nya anmälnings- och utredningsblanketter och har en väldigt bra och tydlig process som vi har jämfört med andra huvudmän. Jag förstår inte vad Skolinspektionen vill ha, säger hon.
Hon har inte haft någon kontakt med Skolinspektionen och frågat vad det är som saknas.
–Nej, det är klart vi borde ha frågat Skolinspektionen om det, säger hon självkritiskt men berättar också att det är huvudmannens bord även om verksamhetschef och rektor också gör en del.
Östberg spekulerar i om Skolinspektionen kanske vill veta om rutinerna uppfylls snarare än att det är fel på de nya rutinerna.
I beslutet från i somras visade det sig att vissa lärare inte ens kände till att de var skyldiga att anmäla kränkningar till rektor och det fanns otydlighet runt situationer som uppstått på internatet. Skolinspektionen vill nu ha fler svar angående ansvarsfördelningen. Även där är Östberg förvånad men inte kritisk mot Skolinspektionen.
– Anmälningarna ska till mig, som sedan rapporterar till huvudmannen. Jag tycker inte att vi är otydliga på den punkten, säger hon.
Östberg berättar att kontakten med Skolinspektionen går via verksamhetschefen till huvudmannen, som i sin tur har kontakten med Skolinspektionen.
– Vi får se om det var en smart fördelning, men det är så vi gjort.
I somras beskrev Skolinspektionen skolans värdegrundsarbete som obefintligt, trots att den grova jargongen var känd av ansvariga.
Det arbetet har kommit i gång, enligt Östberg som berättar att skolan bland annat har låtit informatören sätta upp tavlor med värdegrundsord på skolan, som sedan har diskuterats i klassrummen.
– Vi har nog beskrivit vårt arbete i alldeles för allmänna ordalag, säger Kirsi Östberg.