Remiss för äggdonation en fråga om kostnader
Från och med årsskiftet blir det tillåtet med äggdonation i Sverige. Landstinget i Sörmland har ännu inte hunnit fatta beslut om man ska bevilja remisser och medel för denna typ av behandling för barnlösa par. Vi avvaktar anvisningar från Landstingsförbundet så länge, säger landstingsrådet Alf Egnerfors.
Men än så länge har frågan inte förekommit på landstingsfullmäktiges bord.
Riksdagen fattade i våras beslut om att befruktning utanför kroppen med ägg eller sperma från givare ska bli tillåtet från och med årsskiftet.
För Sörmlands del kan det bli aktuellt att använda oss av Carl von Linnés sjukhus i Uppsala eftersom vi redan har avtal med Akademiska sjukhuset för högspecialiserad vård, säger Margareta Pettersson, verksamhetschef vid gynekologiska kliniken vid Nyköpings lasarett.
Tekniken för assisterad befruktning är känd sedan länge från utlandet, för sjukhusen här handlar det nu mer om de juridiska och etiska frågorna, säger hon.
Riksdagens beslut ser hon som en logisk följd av att spermiedonation redan tillåts sedan tidigare. I Sverige beräknas cirka 200 par önska hjälp med assisterad befruktning med donerade ägg. På den gynekologiska kliniken i Nyköping har man kontakt med några få fall.
Det handlar om unga kvinnor runt 30 år som på ett eller annat sätt inte kan producera egna ägg, till följd av medfödd skada eller operativt ingrepp tidigare i livet, förklarar Margareta Pettersson.
Någon formell kö finns inte inom landstinget. Men en grupp inom landstinget arbetar med frågor kring prov-rörsbefrukt- ning (IVF) men denna har ännu inte tagit ställning till frågorna kring äggdonation. Till exempel om denna behandling ska ingå under samma avtalsform som de kring IVF. Eftersom ingen donation tidigare tillåtits är kostnaden svårbedömd.
En provrörsbefruktning som utförs av sjukhus som landstinget har avtal med kostar runt 16 000 kronor. Jag utgår från att assisterad befruktning med äggdonation kommer att bli dyrare eftersom det är en mer komplicerad procedur, säger Margareta Pettersson.
Alf Egnerfors säger att kostnaden är det som kommer att avgöra hur landstinget prioriterar frågan.
Finns det en lag måste vi naturligtvis diskutera hur vi ska hantera frågorna kring den. Men det finns många andra angelägna vårdbehov också och vi lever redan i dag med det faktum att pengarna inte räcker till för nuvarande sjukvårdsbehov.
Landstinget fattar själv beslutet
Ulla Holmström, Socialstyrelsen, har utrett frågan kring föreskrifterna kring äggdonation. Hon betonar att det är upp till varje enskilt landsting att själv fatta beslut om man vill lägga sina resurser på den här behandlingsformen.
Och det måste finnas ett avtal mellan landstinget och ett universitetssjukhus för att en patient ska kunna komma i fråga för behandling, säger hon.
Få sjukhus har ännu verksamhet för att kunna utföra assisterad befruktning med äggdonationer, påpekar hon. Längst fram ligger Huddinge och Karolinska sjukhuset, medan man i Skåne inte har någon verksamhet alls.
Om dessa sjukhus kommer att satsa på behandlingen handlar om vilka prioriteringar de gör. Bara för att lagen tillåter behandlingen innebär det alltså inte automatiskt att sjukhusen kommer att kunna erbjuda den, säger hon.
Det är också läkarna vid universitetssjukhusen som avgör om behandlingen ska genomföras i det enskilda fallet.
Innan behandlingen påbörjas måste läkaren göra en omfattande utredning kring den person som ska donera ägget och paret som ska ta emot det, berättar Ulla Holmström.
Avgörande är till exempel ålder och lämplighet. I prövningen ska hänsyn tas till såväl medicinska som psykosociala faktorer med anledning av det blivande barnets möjligheter att få sina behov tillgodosedda.
Jämfört med många andra länder där äggdonation redan tillåts har de svenska lagstiftarna tagit fasta på barnets framtida behov av att få veta sitt ursprung. Journalen med anteckningar om donator och omständigheterna kring donationen ska till exempel bevaras i 70 år efter behandlingen. Och barnets rätt att ta del av denna information finns reglerad.
Ett mer avgörande problem ser dock Ulla Holmström i att hitta donatorer.
Kvinnan som ska donera ägget måste först genomgå en hormonbehandling, sedan följer ett operativt ingrepp när ägget ska avlägsnas och på det en sjukskrivningsperiod, berättar Ulla Holmström och tillägger att det inte utgår någon ekonomisk kompensation för donationen.Dessutom skriver Socialstyrelsen i sina föreskrifter att anhöriga och nära vänner bör undvikas som donatorer.
Det kan bli alldeles för komplicerat emotionellt i framtiden kring frågor som vi inte vet något om än, förklarar hon.
Men Ulla Holmström påpekar att det finns kvinnor, utan koppling till någon med behoven, som vill göra gott.
Men den gruppen är begränsad jämfört med den som har behov att få ta emot, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!