Remisserna skickas inte tillbaka utan åtgärd

Övrigt2009-05-03 23:12
Svar till Ivan Bratt
Du ställer ett antal frågor kring reportaget om en patients remiss som återsänts till remitterande vårdcentral. Jag ska försöka ge dig ett samlat svar på dina funderingar.
Nej, det är inte vanligt att remisser skickas tillbaka. Att så skedde i fallet som beskrivs i reportaget den 31/8 är en engångsföreteelse och ett led i det arbete som nu pågår inför den utvidgade vårdgarantin som träder i kraft den 1 november i år. Beslutet om en utvidgad vårdgaranti har tagits då det tyvärr idag är ett faktum med väntetider till besök, undersökningar och behandlingar på vissa kliniker i hela landet.

Den utvidgade vårdgarantin syftar till att patienten inte ska behöva vänta längre än 3 månader på besök inom specialistvården och efter beslut om behandling skall den kunna erbjudas inom 3 månader. Det innebär även att undersökningar som ska ligga till grund för läkarens bedömning, exempelvis röntgen eller kliniskt fysiologiska undersökningar, inte får fördröja beslutet om behandling.
Det är dock i sammanhanget viktigt att komma ihåg att i de fall en behandling behöver utföras akut så finns idag kapacitet att utföra även utredande undersökningar akut.

På många kliniker i landstinget pågår därför, med anledning av att den utvidgade vårdgarantin gäller från den 1 november, ett genomgripande arbete med att gå igenom väntelistor och översyn av väntande remisser.
Remisser till kliniken för klinisk fysiologi som hade väntat mer än sex månader den 30/6 i år återsändes till remitterande läkare för en ny bedömning. Patientens tillstånd eller andra faktorer kan ha ändrats så att frågeställningen på remissen inte längre är relevant eller att annan behandling utförts.
Det rör sig alltså om en professionell förfrågan mellan mottagande enhet, i detta fall kliniken för klinisk fysiologi, och remitterande läkare och är inget som den enskilde patienten kan eller ska involveras i. Remisserna, liksom i det aktuella fallet, skickas inte tillbaka utan åtgärd, utan för ett nytt ställningstagande och tas därmed inte bort från väntelistan.

Under den senaste tiden har vårdgarantin och väntetider till olika behandlingar belysts i ett flertal artiklar. Där har också beskrivits valfrihetskansliets arbete för att hjälpa patienter som önskar behandling i annat landsting.
I det pågående arbetet med vårdgarantin ingår även att bättre upplysa patienten om möjligheterna att söka vård utanför hemlandstinget.
Jag hoppas att du med detta har fått svar på de flesta av dina frågor.
Kerstin Hansson
Chef Div Med service,
Landstinget Sörmland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om