Reningsverk riskerar att bli överbelastat

Avloppsreningsverket i Trosa närmar sig taket för sin maximala kapacitet. Något måste göras, frågan är bara vad.

Övrigt2004-05-17 23:55
När verket i Trosa hamn byggdes i mitten av 1960-talet var staden mindre än den är nu. Undan för undan har nya bostadsområden tillkommit. Och fler lär det bli. Nyligen anslöts de boende vid Stensund. I år kopplas Långnäsudd in genom en ny tryckavloppsledning. Lagnöviken vill ansluta sig och en diskussion pågår om att så småningom koppla in hushållen på Öbolandet. Totalt handlar det om flera hundra abonnenter.
Problemet är att inget reningsverk klarar att ta emot hur mycket avlopp som helst. I Trosa visar det sig ett par gånger om året, vid snösmältning och kraftiga regn. Då måste verket bräddas.
Den mekaniska reningen fungerar alltid, men i klartext betyder en bräddning att skitvatten pumpas nästan orenat ut i Stadsfjärden. Vilket så klart inte är särskilt lyckat i en kommun som vill kalla sig ekologisk.
Nu ska Trosa utreda reningsverksfrågan inför framtiden.
Först måste vi titta på hur belastningen egentligen ser ut. Vi har äldre beräkningar som visar att verket snart når sin maximala kapacitet, säger Maria Kavcic på tekniska kontoret.
Vilka alternativ som finns?
Tidigare har ett nytt verk i nära anslutning till våtmarken vid Rådmansbackarna diskuterats. Men länsstyrelsen är inte förtjust i tanken. En viss lukt blir det alltid och det är inte så kul för de boende i närheten.
Andra lokaliseringar som nämnts är den torrlagda Mörbysjön vid Thureholm och Anderviken öster om Åda. Men om dessa platser fortfarande är aktuella vill inte Kavcic uttala sig om.
Nej, det enda som är bestämt är att fyra platser ska utredas. Ett av alternativen är en renovering och utbyggnad av det befintliga verket.

Mycket måste vägas in innan politikerna kan bestämma sig. Inte minst kostnads- och miljöaspekter. Korta pumpvägar är ett önskemål, men då hamnar å andra sidan det framtida verket nära bebyggelsen.
För Öbolandet har kommunekologen lagt fram en intressant lösning. Där kan vi kanske tänka oss en lokal, kretsloppsanpassad lösning.
Och sedan står Vagnhärad på tur?
Nej, inte än. Man räknar med att ett avloppsreningsverk håller i 50 år. Verket vid Åvägen har runt 15 år kvar.
Där diskuteras visserligen en anslutning av bostadsområdet vid Sund, men Vagnhärad är ändå inte lika exploaterat som Trosa. Vagnhäradsverket verket har en bit kvar till sitt maximum.
Men ett gemensamt verk för hela kommunen är också ett alternativ vi ska titta på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om