I stället var det bland andra de sörmländska kommunerna som fick ta en del av notan.
Detta var utgångspunkten för den medfinansiering som Riksrevisionen nu riktar kritik mot (SN 20/4). Revisorernas slutsatser möts säkert av instämmande nickanden hos de kommunpolitiker som var med om att ta beslutet om medfinansiering. Få eller inga var lyckliga över att behöva använda kommunala och regionala medel för att stötta något som rent principiellt är ett statligt ansvar, den nationella infrastrukturen.
Gjorde då den relativt nytillträdda regeringen Reinfeldt fel som öppnade för att fler offentliga aktörer än staten skulle kunna gå in och betala för att snabbare öka antalet järnvägsspår in till Stockholms Central? Nej, hellre det än ytterligare år av väntan på Godot. Att storstadsregionens behov hade behandlats styvmoderligt av tidigare regeringar behövdes ingen omröstning för att klarlägga.
Goda ambitioner har inte gett östra Sörmland någon Ostlänk. Kritiken mot den bristande kopplingen Citybanan-Ostlänken som luftades häromdagen av Nyköpings S-märkta kommunalråd Urban Granström (SN 16/4) är han inte ensam om.
Citybanan är värdefull också för kommuner som Nyköping och Trosa, men effekterna skulle förstärkas kraftigt av investeringar i järnvägen från Järna mot Norrköping/Linköping.
I den så kallade avsiktsförklaringen kring medfinansieringen ingick en seriös prövning av möjligheten att finansiera Ostlänken via offentlig-privat-finansiering. Så mycket till prövning blev det aldrig. För dyrt, muttrade finansdepartementet och så var den punkten satt.
Tanken med medfinansiering är att kunna skynda på angelägna infrastrukturprojekt utan att fullt ut belasta statens konton. Fler projekt kan få kortare väg från behov till genomförande, men metoden måste användas sparsamt och med omdöme.
Riksrevisionen gör därför både kommuner, regioner och skattebetalare en tjänst genom att identifiera risker och inbyggda osäkerhetsfaktorer. Regeringen behöver i så stor utsträckning som möjligt rätta till eller minimera de brister och risker som lyfts fram för att medfinansiering ska vara en rimlig möjlighet även i framtiden.
Riksrevisionen gläder kommunpolitikerna
Utan medfinansiering hade Citybanan dröjt längre än till 2017. Huvudstadsregionen hade tvingats leva ännu längre med den undermåliga järnvägsstruktur som 1990-talets regeringar lämnade över till 2000-talets pendlare och skattebetalare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!