"Rimlig att räddningstjänst åker på hjärtlarm"
Det är rimligt att räddningstjänsten åker på hjärtlarm om de är på plats snabbare än ambulansen. Det säger Gustaf Wachtmeister (m), ordförande i landstingsstyrelsen, efter den 22-åriga fotbollsspelarens död.
Den 22-åriga fotbollsspelarens död i samband med en division 7-match i Oxelösund på söndagen, satte fokus på frågan om vilka sjukvårdslarm räddningstjänsten ska åka på.
Räddningstjänsten i Oxelösund är utrustad med både syrgas och defibrillator, som kan sätta igång ett stillastående hjärta. Den hade med all sannolikhet varit på plats fyra minuter snabbare än ambulansen - om de fått ta del av det första larmet om 22-åringens livshotande tillstånd.
Enligt ett avtal mellan Landstinget Sörmland och Sörmlandskustens räddningstjänst ska räddningstjänsten i Oxelösund också åka på hjärtlarm, men bara om det handlar om ett misstänkt hjärtstopp.
Men den 22-åriga fotbollsspelaren och Nyköpingsbon klagade på bröstsmärtor. Och när det handlar om bröstsmärtor ska räddningstjänsten inte larmas.
Gustaf Wachtmeister tror att en lösning kommer till stånd, kanske under nästa år.
Vi har ju redan att visst samarbete med räddningstjänsten, bland annat i Oxelösund. Nu håller vi på med utvärdering av det samarbetet. När den är klar måste vi hitta en rimlig lösning, säger han.
Den 22-åriga fotbollsspelaren dog i ambulansen. Den faktiska dödsorsaken kan fastställas först efter en obduktion.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!