Risk att falla när man går på vattnet

Det har börjat skönjas en viss ­desperation hos småpartierna. Inte minst i Alliansen slits tre av fyra ­partier ­mellan regeringslojalitet och arbetet med att hitta en röd, eller snarare orange, tråd i sin egen politik. De senaste åren har ­dilemmat onekligen varit störst för Centerpartiet.

Övrigt2010-08-03 05:00

Maud Olofsson är regeringens mest lojala partiledare. Traditionens makt är stor – och Olofsson gör sitt bästa för att visa att Centerpartiet verkligen hör hemma i borgerligheten.
I takt med att Centerns politik har blivit allt mer individfokuserad, har partiet tagit mer och mer kollektivt ansvar i det borgerliga samarbetet. Det är en paradox som delvis förklarar läget i opinionen. Individorienterade väljargrupper tenderar att lägga sin röst efter frihetlighet snarare än lojalitet.

När Centerledaren i helgen talade inför hemmapubliken i västerbottniska Ånäset gjorde hon sitt bästa för att knyta ihop banden mellan gammalt och nytt.
Näringsministern fortsatte att positionerna Centerpartiet längst ut till höger bland Allianspartierna, genom att kräva en försäljning av delar av statliga Vattenfall. Samtidigt valde Olofsson att sträcka ut en hand till åhörarna, genom sitt krav på att delar av vinsten ska investeras i Norrlands inland. Det är minst sagt en djärv politik.
Förslaget är inte fel. Varför staten bör äga smutsiga kolkraftverk några timmars bilresa söder om Skåne lyckas inte ens Tomas Östros svara på. Om staten kan släppa ett sådant ägande – och frigöra resurser till gröna jobb, i bygder som behöver laddas med positiv energi – borde Centern få betalt för sin politik. Frågan är bara vilka tänkbara väljargrupper som vill skriva under fakturan.

Om Maud Olofsson vill fortsätta som näringsminister efter den 19 september måste hon klara av att kommunicera med traditionella väljare ifrån höger och nya väljargrupper ifrån vänster. Framförallt i Norrland finns en djupt rotad uppfattning att svenska folket gemensamt ska äga Vattenfall. Vattenfall utgör en grundläggande del av infrastrukturen för svensk industri, vilket man är väl medveten om i Norr- och Västerbotten.
Inte ens hemma i Ånäset lär Centerledaren alltså ha särskilt lätt för att sälja in sin idé. Och ännu svårare lär det bli för Olofsson att övertyga liberalt sinnade väljare att garantin på 10 miljarder kronor till det nybildade riskkapitalbolaget Framtidsenergi AB inte bara är ett förtäckt regionstöd.
Marknaden avgör var alla bolag placerar sina vinster. Statliga bolag varken är, eller ska vara, några undantag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om