Risken inte över med fågelinfluensan
Skydds- och övervakningszonerna för fågelinfluensan är borttagna i Nyköping sedan ett par dagar. I början av nästa vecka hävs också övervakningszonerna i Oxelösund om inga fler döda fåglar hittas. Men än är inte faran över.
Nu när skydds- och övervakningszonerna upphör, innebär det att man åter kan transportera fåglar inom området och att tamfåglar inte måste hållas inomhus. Däremot ska fåglarna fortfarande få mat och vatten inomhus och de får inte komma i kontakt med vilda fåglar.
Med andra ord får man inte släppa ut hönsen så de kan sprätta runt i det fria?
Nej. De får inte springa fritt på gården eller i naturen.
Trots att man inte hittat fler döda fåglar som bär på viruset är risken inte över för tamfåglarna, enligt Per Jonsson. Det kan finnas vilda fåglar som är smittade men inte märkbart sjuka.
Viruset drabbar väldigt olika. Hönsfåglar dör snabbt, men sjöfåglar och vadare kan bära viruset under lång tid utan att vara särskilt sjuka.
Ett annat dilemma nu när sommaren närmar sig är att kunna särskilja vilda fåglar som dött i fågelinfluensa från fåglar som dött i den mystiska fågeldöden, som flera år i rad drabbat kustfåglar.
Det kommer att bli ett problem eftersom folk kommer att hitta döda fåglar i skärgården, de nationella myndigheterna måste bestämma hur vi ska hantera det. De fåglar som drabbats av fågeldöden är framför allt trutar men också andfåglar och skarvar, säger Per Jonsson.
Rent allmänt ska man fortfarande inte hantera döda fåglar som man hittar med bara händerna, utan använda handskar, och vara noga med att tvätta händerna efteråt.
Enligt Carl-Gustaf Sundin, smittskyddsläkare i Sörmland, råder det inga risker för att bada eller vistas på platser där mycket fåglar finns.
Fågelavföring kan ha andra risker som campylobakter eller salmonella. Därför ska man inte äta mat som hamnat på marken där det finns mycket fågelavföring.
Inte heller smittskyddsinstitutet ser nu någon ökad risk för fågelinfluensan i samband med att sommaren närmar sig.
Det finns ingen människa som blivit smittad av vilda fåglar. Därför ser vi ingen anledning till särskilda restriktioner som gäller förhållningssättet mellan människor och vilda fåglar. Att däremot hantera och peta på döda fåglar kan ses som en risk, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!