Riskfyllt att köpa varor som är stulna
En teve för någon hundralapp eller en antik byrå för femhundra. Via annonser och på gatan kan man köpa det mesta till ett pris långt under det vanliga om man inte är så nogräknad och frågar efter ägarförhållandet. Genom att öka kraven på köparen hoppas lagstiftarna nu minska handel.
7 procent upp. För samma period betalade enbart Länsförsäkringar i Sörmland ut 25 miljoner kronor i ersättning för stulet gods som inte återfunnits. Gods som med stor sannolikhet sålts vidare.
Jag skulle tippa att det säljs för 1020 procent av det egentliga värdet på andrahandsmarknaden, säger Claes Olausson på Länsförsäkringar i Nyköping.
Han tycker att köpare alldeles för lätt har kunnat hävda god tro. Han välkomnar därför den nya lag som riksdagen med all sannolikhet fattar beslut om den här veckan och som gör att köparen inte kan hävda god tro om den rätte ägaren återfinner sin vara och gör anspråk på den. Köparen måste dessutom, till skillnad från nu, ge tillbaka föremålet utan ersättning.
Som köpare får jag alltså ett större krav på mig att undersöka varans ursprung, säger Mats Larsson, chef för utredningsroteln i Eskilstuna.
Han tror dock inte att den nya lagen kommer att få någon effekt på stöldfrekevensen.
Och det kommer alltid att finnas människor som är beredda att ta risken att köpa varor billigare trots att man kanske anar att den som säljer det inte är rätt ägare, säger Mats Larsson.
Han tycker dessutom att allmänhetens moral försämrats när det gäller inställning till köp av varor från oseriösa säljare.
Många är beredda att köpa kapitalvaror om priset är lågt, även om de riskerar att fällas för häleribrott, säger han.
Risken att bli upptäckt är dock inte så stor. Häleribrott är inget prioriterat område för polisen. Och även om polisen lyckas spåra stulet gods har chansen att få behålla varan varit ganska stor för köparen eller den som stulit varan. På polisens hittegodsavdelningar finns lager av varor som inte kan härledas till någon ägare. Efter en viss utredningstid måste polisen lämna tillbaka varorna till den hos vilken beslaget gjorts.
För att minska risken att det händer bör varje hushåll därför upprätta en lista med en förteckning på de värdefulla föremål som man har, uppmanar Mats Larsson.
Det underlättar polisens arbete att avgöra ägarförhållandena och hindrar att fel person får tillbaka varorna.
Och om den nya lagen antas får dessutom polisen lättare att direkt lämna ut varor som blivit stulna men återfunna. Någon dom behövs inte längre för att polis eller åklagare ska få lämna tillbaka varorna till den bestulna personen. Det räcker att polis eller åklagare finner det uppenbart vem som äger föremålet eller föremålen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!