Det är regeringen som bedömt att det behövs fler investeringar inom välfärdsteknik inom omsorgen. Socialstyrelsen har beslutat om fördelningen av pengarna.
Sörmland har fått totalt drygt 11, 2 miljoner kronor för att satsa på mer teknik inom omsorgen, vilket Ingrid Jerneborg Glimne (M) andre vice ordförande i Landstinget Sörmland och ordförande i social- omsorgsnämnden i Gnesta tackar för.
– Vi välkomnar allt stöd till våra digitala satsningar inom vården. Även om det kanske inte räcker så långt. Med det här är något vi ligger i framkant med och satsar på, säger Ingrid Jerneborg Glimne.
Mobila larm och applikationer som skickar påminnelser eller ger stöd kan underlätta för många äldre och personer med funktionshinder. Robotar som doserar läkemedel och mobil journalföring är ytterligare exempel på hur tekniken kan vara behjälplig.
– Det är fantastiska hjälpmedel som ger fler chansen att mötas och få kontakt. Vi tänker inte investera för att dra ner på personal utan det här frigör ju tid för personalen, säger Ingrid Jerneborg Glimne som även påpekar att Skype-möten underlättar och frigör tid.
Anne Ringdahl, chef för vård - och äldreomsorgen i Gnesta, ser också positivt på satsningar.
– Vi har exempelvis tre trygghetskameror under natten hos några som så önskat. Då slipper personalen åka dit för att se till att ingenting hänt.
GPS finns även installerat i några trygghetslarm hos de mest rymningsbenägna vilket förenklar sökarbetet.
– Vi fokuserar framför allt att utveckla funktionshindersområdet med hjälp av teknik. För vi vill verkligen använda oss av den nya tekniken som skulle förbättra arbetsmiljön för oss och även öka brukarnas självständighet, säger Anne Ringdahl.