Rödgrön fallgrop

De rödgröna kallar det för stupstock när någon efter 914 dagar förs över från sjukförsäkring till åtgärder i ­arbetsförmedlingens regi.
Själva vill de införa en åtgärd som riskerar att skicka funktions­hindrade till socialkontoret för ­socialbidrag, ­enligt ­Försäkringskassans ­analytiker.

Övrigt2010-01-27 05:00

Att skapa en väl fungerande sjukförsäkring är mycket svårt, så mycket har vi kunnat lära av utvecklingen. I ett komplicerat system är det lätt att några hamnar i kläm. Att säkra ett system som tar vara på människors arbetsförmåga och försöker rehabilitera i stället för att alltför lättvindigt förtidspensionera bort dem från arbetsmarknaden, har varit en drivkraft för regeringens reformer.
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har i sitt alternativ föreslagit att ingen ska kunna få förtidspension före 58 års ålder. Den skarpa gränsdragningen får Försäkringskassans analytiker Bertil Thorslund att reagera. Intervjuad av aftonbladet.se varnar han för att detta leder till att sjuka utan sjukpenninggrundande inkomst hänvisas till socialbidrag.
På debattplats i Dagens Nyheter är statsminister Fredrik Reinfeldt och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson starkt kritiska till följderna av oppositionens sjukförsäkringspolitik. De pekar på att 58-årsgränsen skulle drabba dem som har fötts med allvarliga funktionshinder samt unga som råkat ut för allvarliga skador innan de har hunnit träda in på arbetsmarknaden. För dessa skulle ersättningen i de rödgrönas förslag minska jämfört med dagens nivåer.

De rödgröna ville inte upprepa misstaget från det tidiga 2000-talet, då långvariga sjukskrivningar i ökande takt omvandlades till förtidspension. Därför ville man sätta en åldersgräns. Men det blev en fallgrop. Det man lovar åt ena hållet, drabbar någon annan åt det andra.
Det genomgripande bekymret med det rödgröna förslaget är dock att man i stor utsträckning likväl försöker återgå till ett system som bevisligen inte fungerade.
Nog finns det anledning att även vara kritisk till en del av Alliansens reformer på sjukförsäkringsområdet, där man inte har tagit tillräckligt stor hänsyn till individuella förutsättningar. Men som helhet har reformerna under mandatperioden bidragit till en tydligare rehabiliteringskedja och en minskande ohälsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om