Rosvalla testar idrottare

På Testcenter Rosvalla, som invigdes i går, finns det redan möjligheter att göra omfattande tester som ger elitsatsande idrottsmän möjlighet att utveckla sig ytterligare. Inspirationen att hitta på grennära varianter är också påtagligt stor.

Övrigt2004-12-06 23:39
Nyköpings egen OS-guldmedaljör Henrik Nilsson var på plats för att inspektera den nya testlokalen.
Blir det bara en paddlingsmaskin så ser det här riktigt bra ut. Jag åker ju hellre ner hit och gör tester än att det blir en onödig resa till Bosön, konstaterar Henrik Nilsson.
Nu får även kanotister som inte ingår i något landslag möjligheten att jämföra sina testvärden mot en av världens främsta i grenen.
Conny Edholm och Jens Fridorff, som är verksamma på kanot- respektive simgymnsiet i Nyköping, är båda entusiastiska över att utveckla testerna till att även innehålla grennära testmetoder.

Inom kanoten har vi stor nytta även av allroundtesterna. Men det är klart att konditionstest på en paddlingsmaskin blir ännu bättre än cykel, säger Edholm.
Fridorff förklarar att simgymnasiet vill använda den mycket variabla infraröda mattan under vattnet med hjälp av inkapsling i plexiglaskapslar.
I så fall kan vi bli lite pionjärer i Sverige med vissa tester som kan utveckla våra simmare. Det finns testmetoder
i Sverige, men de är så dåliga att de bästa åker till Tyskland i stället för att utveckla sig. Det här kan bli ett jättebra alternativ på hemmaplan, menar Fridorff.

Idrottsprogrammet på Tessinskolan innehåller 32 aktiva som mestadels sysslar med fotboll, som testpiloten Amar Ridzic, men också andra idrotter som ryttarinnan Alexandra Björklund.
Det här blir inte bara jättebra för att testa eleverna kontinuerligt för att se hur de utvecklas. Det är också meningen att de ska utbildas till att kunna genomföra tester i sina respektive klubbar, förklarar Tessinskolans grenrektor Lasse Elmsäter.
Det är många viljor och mycket entusiasm. Den som ska hålla i sammanordningen är rutinerade kanotslalom-
instruktören Nenad Martinis.

Än så länge finns tre huvuddelar i testningen. Den så kallade isokai-maskinen gör om styrka i ben och armar till grafer på dataskärmen.
Man kan inte bara mäta sin utveckling. Skillnaden mellan höger och vänster arm kan till exempel också vara viktig att mäta om man vill hitta en skada.
Testcykeln är av vanlig sort. Man mäter helt enkelt konditionen på samma sätt som har gjort i många år.
Men nu kan den som testar sig se sina värden på skärmen under själva övningen, inflikar Martinis.

Till sist finns något som kallas infraröd matta där man exempelvis kan mäta spänst, startsnabbhet och skottsnabbhet. Det är nämligen inte så att hastigheten på bollen/pucken bara är viktig i tennis och hockey.
Om våra elever får stå och slå hundra skott med en sådan här maskin är det mycket lättare att exakt veta vid vilken teknik som det hårdaste skottet kommer, säger Elmsäter.
Den infraröda mattan ska med andra ord kunna användas på fältet. Och utrustningen ska kompletteras när det finns bra argument. Redan nu är det klart att en fiskelina ska köpas in.
Den löper med så man exakt se var det finns mera och ge på en viss sträcka, säger Martinis.
Inom kanoten är det perfekt för utveckla sig på sträckor upp till 500 meter, säger Edholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om