Schweiz har en lång demokratisk historia. Viktiga delar av landets politiska system är influerat av ingen mindre än Jean-Jacques Rousseau. I flera av kantonerna är allmänviljan helt allenarådande. Få länder kan mäta sig med Schweiz i termer av direktdemokrati. Inget annat land i världen har till exempel haft lika många folkomröstningar.
Det är därför ingen tillfällighet att schweizarna i helgen blev först i Europa om att hålla en folkomröstning för eller emot islam. Söndagens folkomröstning handlade nämligen inte ett dugg om enstaka minareter. Schweiz har fyra minareter och 7,5 miljoner invånare. Det blir 1 875 000 schweizare per minaret.
Alla som menar att muslimska seder på något sätt hotar Schweiz bör alltså kyla ner sig. Mohammed är inte särskilt intresserad av att bestiga Matterhorn. Däremot har en passiv schweizisk integrationspolitik – precis som i Sverige – fört med sig en växande islamofobi. Resultatet är att 56 procent av schweizarna i helgen visade att man har en i grunden negativ syn på islam.
Resultatet av demokratiska val ska respekteras. Om en majoritet av schweizarna har problem med nybyggda minareter ska inte fler byggas. Samtidigt kan vi fundera över vad förbudet signalerar. Skulle vi till exempel acceptera folkomröstningar om förbud mot enskilda religioner? Hur långt är – i så fall – steget till att börja tvångsdeportera invandrare som vänder sig till ”fel” Gud?
Mångkulturalitet saknar inte på något sätt utmaningar. Det vore mer än vitaliserade om etablerade partier runt om i Europa hade modet att problematisera över mångkulturens för- och nackdelar. När viktiga frågor om hur olika kulturer ska ges bäst förutsättningar att samexistera reduceras till symboldiskussioner som medborgarprov och minareter spelas bara partier som Schweiziska folkpartiet och Sverigedemokraterna i händerna.
Tyvärr verkar schweizarna – och många här i Sverige – ha glömt bort sin Rousseau. Utan demokratisk jämlikhet, inget samhällskontrakt.
Rousseau hade rodnat
Ibland gör det gott att vara orealistisk. Lek därför med tanken att tidsresor vore möjliga. Låtsas att filosofen Jean-Jacques Rousseau fick för sig att återvända till sitt gamla hemland Schweiz. Fantisera om hur ni promenerade längs Genévesjön och Rousseau plötsligt fick syn på en av valaffischerna inför helgens folkomröstning. Vem tror att han skulle vara stolt?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!