Alliansen har den bästa statsministerkandidaten i Fredrik Reinfeldt.
Alliansen har den bästa politiken för att klara av svåra tider och kriser, enligt mätningarna. Oppositionens utgiftsfrossa hade gett en brutal baksmälla.
Men de rödgröna leder i partiopinionen.
Kanske är det så att ett utpräglat blocktänkande är mer av en medial konstruktion än ett väljarbeteende; att valet av parti inte har lika mycket med tänkbar regeringsmajoritet att göra som man kan tro. Kanske är det så att ett antal väljare anser att Alliansen är ett mer tillförlitligt regeringsalternativ, men att man för den delen inte tänker överge sitt nuvarande parti.
I grund och botten handlar det nog mest om att väljarkåren är trögrörlig. Värderingsskiften tar tid. Av tradition har väljarkåren en lutning åt vänster, åt mer av transfereringar och därmed högre skatter. Det förändras inte radikalt på en mandatperiod. Trögrörligheten i väljarkåren påverkar å andra sidan sannolikt även valet mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin. En man som statsminister är norm, en kvinna på samma post är det inte.
På samma sätt är S-politiken normen, Allianspolitiken utmanaren. Väljarna gillar jobbavdragen, men blir sura över åtstramningar i sjukförsäkring och a-kassa. I ett land med låg lönespridning och små vardagsmarginaler, är reaktionerna inga sensationer. Oron för motgångar är fortfarande starkare hos många än hoppet om ett rikare och friare liv i morgon. Att Alliansen lovar att inte pilla på ersättningsnivåerna under nästa mandatperiod är därför ingen skräll.
På några platser håller dock något grundläggande på att förändras i väljarkåren, främst i storstadsnära miljöer. Moderaterna vinner väljare medan Socialdemokraterna tappar. För övriga Allianspartier ger detta inte lika god effekt. Inte ännu. På den kuben återstår många vridningar.
I väljarkåren som helhet verkar det fortfarande vara långt till ett värderingsskifte. Regeringen kan visa på goda resultat, på gott ledarskap och en positiv utveckling på arbetsmarknaden efter krisåret 2009.
Men opinionsmätningarna tyder ändå på att väljarna i hög utsträckning lutar åt att rösta på partier som står för mer av den gamla S-politiken, trots att de i samma andetag räknar med att de rödgröna är sämre på att regera landet.
Rubiks kub spökar i opinionsmätningarna
Kommer ni ihåg Rubiks kub? Ett stort antal olikfärgade kvadrater på fyrsidig kub skulle vridas på ett sätt som till slut skulle resultera i att kubens sidor fick varsin färg.De olika opinionsmätningarna påminner väldigt mycket om Rubiks kub. Många visar en färdig enfärgad sida. Ingen visar lösningen på alla sex.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!