Två kvinnor ligger bakom boken om terapirum. Psykoterapeuten Caroline Jensen har rest världen runt och fotograferat olika terapirum på fyra kontinenter och inredningsarkitekten Ingrid Unsöld reflekterar i en text över rummets betydelse i sammanhanget.
Betydelsen av design och inredning har väl aldrig varit större än i vår tid. Det är inte ofta detaljer eller färger bara finns "för att det bara blev så".
– Det mesta är uttänkt. Hamburgerkedjans möbler är exempelvis fastmonterade i golvet för att större sällskap inte ska kunna sätta ihop möblerna och sitta kvar länge, säger Ingrid Unsöld.
När det gäller inredningens betydelse i terapirummen så bör den signalera att rummet är en trygg hamn där det finns tid att mötas öga mot öga och glömma omvärlden för att samtala, menar Ingrid Unsöld.
Bilderna i boken visar terapirum från New York, Helsingfors till Tokyo och Kapstaden. Miljöerna består av allt från stora bulliga Chesterfieldfåtöljer till enkla kaféstolar. Bilderna föreställer traditionella avskalade rum men även mer bohemiska rum.
– Det är väldigt inspirerande att se vissa miljöer. Jag skulle själv aldrig komma på tanken att möblera så som man gör i Japan exempelvis.
Kultur kan vara en bidragande orsak till hur terapirummet ser ut. I vissa länder finns det större terapivana som i USA, medan andra tagit färre steg på den vägen som Sri Lanka.
Även en hängmatta i rummet eller en klassisk divan a lá Freud signalerar hur vi uppfattar rummet.
– Färg och ljus bidrar till hur vi uppfattar ton och uttryck. I Asien uppfattas gult som lite möggigt och smutsigt medan blått och grått är fräscht där. Skillnaden är att vi uppfattar gult som varmt och blått som kallt, säger Ingrid Unsöld.
Ingrid Unsöld jobbar i dag främst med arbetsplatser som hon menar är en oerhört viktig plats.
– Företagsrum med vita väggar, grå golv, vita laminatbord och grå/svarta containerstolar är rum ingen vill vara i. Med enkla medel kan man byta ljuskällor, sätta färg på väggarna och skapa nytt som vittnar om omtanke. Då trivs man även om det inte är ens egen stil.
– Materialval, färg, form och möbler visar värden. Vad vi hänger på väggen eller om vi väljer hårt eller mjukt. Det är val av en helhet.
Inredningsarkitekten tror att i framtiden finns färre egna arbetsplatser utan att man hyr in sig i tillfälliga platser ute på stan och i olika grupper.
– Redan i dag har vi ju aktivitetsbaserade arbetsplatser som givetvis är billigare eftersom mindre yta krävs om man delar platsen. Men det kräver organisation, teknik och rum i samverkan för att få det att fungera bra.
Från barndomens Gnesta minns hon den första känslan av olika rums betydelse.
– Det var spännande och viktigt att i Frejaskolans lågstadium plötsligt få gå uppför den gamla stentrappan till skolsköterskan i en större byggnad. Känslan av storslagenhet har jag även känt i kyrkorna, Frustuna och Kattnäs.
Idag bor hon i en lägenhet i en förort och Inredningen i hemmet består av loppisprylar och auktionsfynd.
– Men det är min man som inreder.