IVO har avslutat ärendet men Lövsta ungdomshem måste fortfarande redovisa internt för SiS ledning vilka ytterligare åtgärder som ska vidtas.
– Det vi måste göra är att utbilda vår beredskapsjour. Vi håller på med ärendet nu. Det ska finnas ordentliga checklistor att gå igenom vid varje inskrivning. Ny personal i beredskap ska också få gå bredvid en erfaren kollega i början, säger Karin Svalgård, institutionschef på Lövsta.
SiS har en utbildning som heter särskilda befogenheter. Den ska all ny personal på beredskapstjänsten gå.
– Personalen i den aktuella händelsen hade inte fått chansen till en bra utbildning, den tillsättningen av tjänsten iscensattes när det gungade som mest på Lövsta, säger Karin Svalgård.
Även Karin Svalgård fick i höstas kritik för bristande kompetens av IVO. Men SiS ledning delar inte kritiken och motiverar sitt val av ny institutionschef med att hon var den mest lämpade.
– Vi har ett antal chefer med liknande utbildningsbakgrund. Karin Svalgård har tidigare jobbat på landstinget och där hanterat avdelningar som varit i kris. Hon har mitt och institutionsledningens odelade förtroende, säger Robert Stenbom.
Händelsen med inlåsningen påverkar inte det, anser han.
– Karin Svalgård har tagit på sig ett tufft uppdrag och det här hände ändå. Hon har hunnit med mycket under den tid hon varit på Lövsta, sedan kan man alltid önska att man kommit längre fram på kortare tid.
Hur ser du allmänt på läget på Lövsta nu?
– Det har hänt mycket bra och vi ser positivt på utvecklingen där. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra och vi kommer att hålla ögonen på Lövsta under lång tid framåt.