Ryanair pressar Skavsta
Flygbolaget Ryanair kräver miljonbelopp i subventioner för att flyga från Västerås. Än så länge finns det inget avtal mellan parterna, något som ger Ryanair ett förhandlingsläge.
Enligt programmet ska Ryanair bland annat ha begärt 80 procents rabatt på landningsavgiften. Dessutom ville de enbart betala 10 kronor per passagerare, jämfört med SAS som måste betalar 110 kronor.
Om dessa villkor redan gäller för Ryanair vill Mats Åström, vd för Västerås flygplats, inte gå in på.
När flygbolaget presenterar hur mycket de ska flyga vill de ha någon form av mängdrabatt, som i all annan affärsverksamhet. Det är en diskussion vi har med alla flygbolag. Det finns idag inget påskrivet avtal mellan Västerås flygplats och Ryanair och har inte heller gjort så sedan flygbolaget startade sina flygningar från Västerås i april.
Enligt Mats Åström är det normalt när det gäller reguljärtrafik att man har ett avtal med flygbolaget och att de vill ha det även med Ryanair. Att det inte finns ett avtal beror på att man befinner sig i förhandlingsläge.
Däremot finns det ett utkast till ett avtal, men Mats Åström har svårt att säga när det är färdigt. Han ser ingen anledning att stressa fram ett avtal.
Det pågår förhandlingar av avtalsutkastet och även förhandlingar om ytterligare trafik, säger Mats Åström.
Detta samtidigt som det fortfarande sker förhandlingar mellan Stockholm Skavsta flygplats och Ryanair.
Hade jag varit i Ryanairs kläder hade jag naturligtvis använt mig av den möjligheten att diskutera med båda flygplatserna för att få fram så bra villkor som möjligt, säger Mats Åström.
Min bedömning är att Stockholm är ett väldigt intressant upptagningsområde för Ryanair men jag tror inte att Ryanair expanderar på båda flygplatserna expansionen sker på en av flygplatserna. Men det kan ju vara intressant att finnas kvar i någon form på den andra flygplatsen.
Dot Gade Kulovuori, vd för Stockholm Skavsta, tror också att Ryanair indirekt använder sig av en förhandlingsmetod som pressar flygplatserna.
Men hon tycker inte att det är bra om det är så att en statligt/kommunalt ägd flygplats konkurrerar genom att vissa flygbolag får subventionera ett annat bolag.
Vi strävar efter att sluta avtal som är anpassade till de olika flygbolagen och som parterna kan vara helt nöjda med. Vi kan inte låta andra flygbolag betala för Ryanair, säger Dot Gade Kulovuori.
Jag måste ju kunna se de andra flygbolagen i ögonen också.
Skavsta flygplats är fortfarande mitt uppe i förhandlingarna med Ryaniar och än så länge finns inget slutdatum för förhandlingarna.
Ryanair började flyga den 12 juni 1997 och de verkar utgå från att det är juni som gäller för ett nytt avtal, inte februari, säger Dot Gade Kulovuori.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!