S-märkt självbild i snabb förändring

Ingen gillar att bli kallad chanslös. Inte heller Håkan Juholt (S). För varje gång ordet används så blir det alltmer en självuppfyllande profetia.

Övrigt2011-11-08 05:00

Rubrikerna är stora och svarta: Chanslös mot Fredrik Reinfeldt. Både i fråga om ledarskap och parti. Även om elaka tungor inom det egna partiet hellre skulle säga ”ur bakhåll”, så får vi lita på att Håkan Juholt är uppriktig när han säger sig gilla att slå ur underläge.
Fast det är skillnad på att ligga under med uddamålet i en hockeymatch jämfört med att ha tio mål att ta igen. När mätning på mätning visar att Socialdemokraterna faller till 25 procent och att förtroendet för partiledaren är obefintligt, ja då är det 10-0 till Moderaterna.
Juholtaffären har lämnat djupa ojämna skåror i det S-märkta självförtroendet. Ingen behöver opinionsmätningar för att bekräfta detta. Även om det funnits avarter i mediebevakningen så har granskningen blottlagt egenskaper som underminerar
S-ledarens trovärdighet. Den som säger sig stå för en värdeburen politik måste helt enkelt leva upp till det.
Väljarna har främst flytt till Vänsterpartiet och till Moderaterna, senast bekräftat i United Minds mätning (AB 7/6). Vänsterflyttarna uppfattas nog som ett mindre problem, dessa brukar gå att få in under fanorna när det drar ihop sig. En mindre dogmatisk partiledare än Lars Ohly skulle dock kunna ställa till trubbel.
Ännu svårare blir det att locka tillbaka väljare från Moderaterna. Där finns medvinden i svensk politik just nu, till och med när det blåser kallt.
Det är inte bara Socialdemokraterna som har problem. Kristdemokraterna hukar under fyraprocentsspärren och partiledaren Göran Hägglund försöker få förnyat förtroende av sina egna. Centerpartiets Annie Lööf-effekt har varit mycket begränsad. Partiet må kontinuerligt vara på rätt sida om riksdagsspärren, men det är fortfarande en fajt för överlevnad – precis som för KD.
För Socialdemokraterna är utvecklingen mer en fråga om självbild i snabb förändring. För bara något år sedan skulle ett valresultat på strax över 30 procent vara ett fiasko. Nu är det snarare en rimlig målsättning.
Det ska mycket till om raset ska fortsätta.Var fjärde eller var femte väljare känner sig sannolikt som Socialdemokrat in i själen. Men det var alla andra i leden som gjorde att partiet en gång kunde kallas för maktbärande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om