De som drabbas värst när snabbjärnvägen byggs och har hus som ligger precis där spåret kommer att hamna har redan kontaktats av Trafikverket och fått särskild information om planerna.
– Det är en del fastighetsägare som blir mer drabbade än andra, det är beklagligt, men vi gör avvägningarna om var spåret ska läggas utifrån flera aspekter, säger Anne Kasselbäck, Trafikverkets projektledare för Ostlänken genom Nyköpings kommun.
Det är alltid tuffa avvägningar
I dagarna presenteras sträckningen för den fjärde delen genom Nyköpings kommun, den som går mellan Skavsta och Stavsjö. Den nya järnvägen kommer också att gå över mycket jordbruksmark. Trafikverket har försökt att lägga den nära E4 på långa sträckor för att påverkan ska bli mindre.
– Viss uppdelning av jordbruksmark kommer det att bli, det är oundvikligt, särskilt på den del som ligger närmast Skavsta, säger Anne Kasselbäck.
– Vi försöker lägga den så nära E4 som möjligt så att det inte blir för stora inlåsningsområden, men det går inte att slingra sig fram exakt på samma sätt som motorvägen, så vi får tyvärr några områden som blir lite inlåsta. Ibland kan det vara jordbruksmark som går att använda och ibland kan det vara svårare.
En lång bro planeras väster om Skavsta, över väg 52 och TGOJ-banan. Den blir över en kilometer lång och kan bli uppemot 20 meter hög och kommer att synas på lång väg i det flacka, öppna landskapet.
– Vi måste upp en bit för vi behöver ta oss över både väg 52 och TGOJ-banan, men vi har sett att den kanske går att sänka något. Men det är svårt att gömma en järnväg när det är så flackt.
Det populära Rinkebybadet ligger inom den korridor som har utretts för snabbjärnvägen. Men här föreslås spåret läggas så långt ifrån badet som möjligt i korridoren, för att det ska bullra så lite som möjligt till badet och för att järnvägen inte ska synas.
[fakta nr="1"]
Längs med sträckan går också den historiska Eriksgatan som korsas av den planerade järnvägen på ett par ställen. Även naturvärden är viktiga när Trafikverket väljer plats för nya spåret, bland annat kring Vretaån och Ålbergaån.
– Det är alltid tuffa avvägningar. Där vi passerar Natura 2000-området i Vretaån och vid Ålberga bruk har E4 redan stark inverkan på landskapet och vi har försökt lägga järnvägen nära E4 för att få en hyfsat sammanhållen infrastruktur, säger Anne Kasselbäck.