Så gör man vikarien en rejäl björntjänst

Övrigt2006-05-05 17:28
Ska arbetsmarknadslagarna bli stelare eller mer flexibla? I Danmark, vilket vi skrev om på ledarplats i fredags, har man valt en flexibel modell med lyckat resultat. I Sverige går vänsterkrafterna åt motsatt håll. Utan att nå samma framgång.
Vänstern, socialdemokraterna och miljöpartiet kör nu över facken och arbetsgivarnas gemensamma beslutsmakt och lägger sig i frågan om företräde till en tjänst efter vikariat. Tidigare har det handlat om tolv månaders vikariatstid, under de senaste tre åren, för att ges förtur till fast tjänst. Men nu tar vänsterfolket i och sänker gränsen till sex månader under två år. Det stjälper mer än det hjälper.
Vad hände med hyllandet av kollektivavtal och den enkla ordning där fack och arbetsgivare kommer överens om vad som passar branschen bäst? Det var ju den stora striden för bara någon månad sedan. Det är märkligt att de som säger sig stå upp för kollektivavtalen bara hedrar modellen när det passar dem.

Tanken med lagändringarna är säkert att stärka vikariens rättigheter, men stökandet med Las är att göra icke fast anställda en björntjänst. Krasst räknat, blir det fler långtidsvikariat eller fler korttidsvikariat av detta? Fler eller färre säsongsjobb? Svar: det sistnämnda. Vikarieomsättningen kommer att öka, liksom stressen för alla korttidsanställda.
Politiska försök att bakbinda arbetgivares beslutsrätt träffar sällan målet; de skapar oftast mer krångel - för såväl anställda som företag. Ett vikariat är för många vägen in på arbetsmarknaden. Långtidsvikariaten ger den allra bästa möjligheten att visa vad man kan. De lär bli mer sällsynta, om vi inte byter politisk ledning. Tiden att bevisa sig för andra förkortas nu till strax under sex månaders vikariatstid; tröskeln för att komma in på arbetsmarknaden höjs. Arbetsgivare tvingas fatta beslut om en vikaries framtid på svagare grund.

Vänstermajoriteten vill utöver detta också ge säsongsanställda rätt till fasta tjänster, ett hårt slag riktat mot jobben mot turismnäring, jord- och skogsbruk och byggindustri. Man lagstiftar bort jobb. Det är en märklig attityd när det är bristen på arbetstillfällen som står i fokus i samhällsdebatten.
Det sänder en signal från vänsterhåll om att bara vissa former av jobb är fina nog att verkligen försörja sig på. Hushållsnära tjänster stämplas som fult, säsongsarbete som ovärdigt, vikariat som utnyttjande, deltid som orättvist. Detta är inte en politik för arbete.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om