Steve McVey har fiskat sedan barnsben och började bygga sina första drag redan som barn i träslöjden. Ett intresse som följt med honom genom livet .
– Det blev lättare i och med internet. Att beställa material och titta på instruktionsfilmer, säger han som sedan ett och ett halvt år tillbaka livnär sig på att bygga beten.
Det svåra med gäddfiske handlar inte om utrustning utan det mest självklara av allt – att fiska där det finns fisk. En kod som kräver mycket tid för att knäcka och det som skiljer Sverigeeliten från nybörjarna. Tävlingar anordnas under många olika förhållanden.
– Fiskar du under olika förutsättningar och får ihop en stor databank av information är det lättare att planera sitt fiske, säger han.
Lokalkännedom är antagligen det som betyder mest och då handlar det om att känna botten. Och enligt Steve McVey är det framför allt vid ålgräs och vid alger som nate som är heta platser. Där finns gäddans mat, betesfiskarna och där det finns mat där finns det med större sannolikhet gädda.
– Åker du ut på ett vatten för första gången kanske alla vassar ser bra ut, säger han men menar att det sällan är så. Det gäller att leta efter växtligheten på botten och den finns sällan i större mängder under tre meter - där räcker sällan ljuset till för fotosyntesen. Ett djup på runt en till två och en halv meter är intressant så här under SM-dagarna, enligt McVey.
Men det är komplicerat. Blir det för mycket gräs har gäddan själv svårt att se draget och mängden gräs är olika beroende på när på året du fiskar. Under hösten ruttnar gräset och fiske på grundare vatten bli mer aktuellt.
– Vi fiskar oftast med beten som går runt en halv meter till en meter, säger han och förklara att det handlar om att hamna över gäddan snarare en i samma höjd.
Gäddan står oftas på halva vattenpelarens höjd och ner till botten och därför fiskar McVey relativt högt upp. Och det är inte så att ens betesbyggaren själv håller på och byter drag stup i kvarten. För att få rätt djup slänger han hellre på en tyngd vid betelåset än att byta bete.
– Ett vanligt misstag är att nybörjarna köper på sig för mycket beten. Bättre att köpa ett fåtal och lära sig fisk med dem, säger han och tycker att fyra, fem beten räcker som start. Exempelvis en jigg, ett jerkbete, ett skeddrag och en spinnare.
Vinden spelar också roll. Främst som ett insynsskydd enligt McVey.
– Är det spegelblankt kan gäddan bli skygg och därför letar vi ofta vikar med krusningar.
Förflyttningar är inte något McVey förespråkar i någon större utsträckning. Bara i de fall han är ute på helt okända vatten, då ett aggressivt fiske kan löna sig. Men bara för att hitta fisk, sedan lugnar han ner sig.
– Finns det en gädda finns det ofta fler och du vill inte vara ute och åka båt när huggperioderna inträffar.