Så kan terminalen för naturgas se ut

Oxelösund är en del av en region med tunga industrier. Det är en av anledningarna till att energibolaget Sydkraft vill anlägga en naturgasterminal här. Naturgasen ska säljas och levereras till industrin.

Övrigt2005-02-17 22:45
En naturgasledning finns i dag från Skåne till trakten kring Jönköping. Ledningen ska vidare genom Östergötland, Linköping, och med en gren till Örebro och en gren till Vikbolandet över Bråviken och fram till Oxelösund och Nyköping.
Sedan är det stopp till övriga Mellansverige. Ledningsnätet klarar inte att transportera mer och därför undersöker Sydkraft möjligheten att anlägga en naturgasterminal i Oxelösund, som ska kunna kopplas på nätet och även ge möjlighet att sälja vidare till övriga Mellansverige.

Naturgasen ska företrädesvis användas av den tunga indust-rin och SSAB Oxelösund är till exempel intresserad. Olja, som i dag används som energikälla, kan bytas ut mot naturgas. Naturgas släpper ut mindre koldioxid än olja och kol, men ändå betydande mängder.
Biogas går däremot inte att använda för den tunga industrin, enligt Lennart Fredenberg på Sydkraft.
Naturgasledningen läggs i åkermark och kräver inga större ledningsgator, som till exempel kraftledningsnät. Ledningen kommer att gå över Bråviken, Kvarsebo, genom Kolmårdsskogen till Bränn-Ekeby längst in i Marsviken där ledningen delas med en gren till Nyköping och en till Oxelösund och en tänkt terminal samt till SSAB.

Det område Sydkraft undersöker för att anlägga en terminal sträcker sig från Oxelösunds hamn in på SSAB:s industriområde och ut på Brannäshalvön. Där ingår såväl privata markintressen som kommunens och SSAB:s.
Två stora cisterner uppemot 40 meter höga ska ta emot den nedfrysta naturgasen från stora tankbåtar, som angör en pir eller kaj. Var piren ska finnas beror på havsdjupet. Tankbåtarna har ett djup på uppemot tolv meter, vilket begränsar placeringen. Sydkraft vill inte bygga en alltför lång pir eftersom det blir för kostsamt.
Oxelösunds hamn är som djupast 16,5 meter, Ålöfjärdens farled har ett djup på mellan tolv och sexton meter. På Örsbaken är det från tretton till nästan trettio meter djupt.
Vi arbetar förutsättningslöst. Det finns ingen prioriteringslista, säger projektledare Jörgen Bodin från Sydkraft om terminalplaceringen.
Går allt enligt Sydkrafts planer räknar de med att naturgasterminalen är i drift år 2010.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om