Så många cyklar stjäls i Nyköping – och här är risken störst

Minst två cyklar per dag stjäls i Nyköping. Järnvägsstationen och busstationen är högriskområden. Årets första sju månader anmäldes 449 cykelstölder i Nyköping. Bara ett fåtal cyklar kom hem igen.

Patrik Magnetorp cyklar gärna. När han måste parkera cykeln vid centralstationen brukar han låsa den med dubbla lås för att göra det svårare för tjuven.

Patrik Magnetorp cyklar gärna. När han måste parkera cykeln vid centralstationen brukar han låsa den med dubbla lås för att göra det svårare för tjuven.

Foto:

Övrigt2017-07-01 08:00

Patrik Magnetorp låser upp sin cykel som stått en kort stund utanför Pressbyrån vid järnvägsstationen. Han har bara gjort ett snabbt ärende och var inte särskilt orolig över att cykeln skulle vara borta när han kom tillbaka.

– Men när jag tar tåget till Stockholm brukar jag använda dubbla lås. Jag jobbar på Skavsta, där har vi cykelförråd. Hemma ställer jag cykeln i bostadsrättsföreningens garage.

För en månad sen fick hans fru sin cykel stulen mitt på dagen när den stod parkerad utanför Stadsfjärdens vårdcentral. Den hittades senare slängd i ett buskage.

– Det var en elcykel så den var värd lite mer än den här, säger Patrik.

Elcykeln var stöldskyddsmärkt och kunde snabbt spåras till sin rätta ägare. Men tjuven hade brutit bort batteriet och haft sönder låset och cykeln var i princip obrukbar.

– Så det blev ett försäkringsärende.

År 2016 anmäldes 65 500 cykelstölder i landet. I den nationella trygghetsundersökningen uppgav drygt sex procent av hushållen att de utsatts för cykelstöld år 2015. Barnfamiljer är oftare utsatta än hushåll utan barn. Enligt brottsförebyggande rådets skolundersökning om brott 2015 blir en större andel killar än tjejer bestulna på sin cykel.

Nästan sex av tio hushåll uppger att cykeln stulits på allmän plats. 14 procent av hushållen har blivit av med cykeln i en källare eller låst förråd och 28 procent på någon annan privat plats.

De allra flesta cykelstölder förblir ouppklarade.

– Det finns sällan några spaningsuppslag, säger Mikael Larsson, förundersökningsledare vid Nyköpingspolisen.

Nationellt inleddes utredning i 3 500 av de cirka 65 500 anmälda cykelstölderna år 2016. Omkring 300 cykelstölder klarades upp. Det är bara strax över 0 procent.

Mikael Larsson säger att folk är rätt dåliga på att märka sina cyklar och hålla ordning på ramnumren. Det betyder att det blir nästan omöjligt att lokalisera den bland de cyklar som tas i beslag eller lämnas in till polisen.

Polisens tips: Så skyddar du din cykel

Lås alltid cykeln med ett godkänt lås. Lås fast den vid ett fast föremål.

Notera cykelns ramnummer. Polisen får ofta in stulna cyklar och med ramnummer går det att identifiera cykeln.

Köper du begagnat – kolla om cykeln har originallås och nycklar. Köper du en cykel som visar sig vara stulen kan du bli av med både cykel och pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!