Så många skolkade bort studiebidraget

Rekordmånga gymnasister fick det senaste läsåret sitt studiebidrag indraget på grund av skolk. Nyköpings siffror är dock lägre än genomsnittet bland landets kommuner.

Foto: TT Hasse Holmberg /

Övrigt2017-07-14 20:00

Drygt 25500 elever på gymnasiet fick studiebidraget indraget på grund av skolk det gångna läsåret, vilket motsvarar 7,9 procent av samtliga elever.

Det visar en ny undersökning från CSN (Centrala studiestödsnämnden). Årets siffra beskrivs som rekordhög och andelen som blir av med bidraget har ökat för varje år, de senaste tio åren.

I Nyköping hade 2616 elever studiebidrag det senaste läsåret. 145 av dessa blev av med sitt bidrag under den perioden efter att ha skolkat för mycket. Det motsvarar 5,5 procent av alla elever.

Till skillnad mot resten av landet så går Nyköping åt motsatt håll, och de tre senaste läsåren har andelen minskat.

I en sörmländsk jämförelse sticker Katrineholm ut rejält, på ett negativt sätt. 10,2 procent av eleverna blev under terminen av med sitt studiebidrag på grund av skolk. Näst högst siffra hade Eskilstuna (6,8 procent).

Sett över hela landet så är siffran högst i Stockholms län (11,5 procent), vilket kan jämföras med Sörmlands län (6,6 procent).

För fem år sedan skärpte CSN riktlinjerna för skolornas inrapportering, vid fyra timmars upprepad frånvaro under en månads tid ska skolorna rapportera in skolket till CSN.

Detta är en av förklaringarna till att siffrorna har ökat sett över hela landet.

CSN:s siffror visar även att 63 procent av samtliga skolkare med indraget bidrag är pojkar och 37 procent är flickor.

Sörmlandslistan

Andel elever som fick indraget studiemedel

Katrineholm 10,2%

Eskilstuna 6,8%

Nyköping 5,5%

Strängnäs 5,1 %

Flen 2,5%

För Gnesta, Oxelösund, Trosa och Vingåker är siffran andelen antingen 0 % eller så saknas uppgifter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!