Så mycket får förlossningsvården

S-MP-regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att förlossningsvården ska få 500 miljoner kronor extra i den kommande vårbudgeten. Pengarna kommer att gå till förlossningsvård och vård av förlösta kvinnor.

Regeringens extrapengar innebär ytterligare 12–15 miljoner kronor för att stärka vården i Sörmland.

Regeringens extrapengar innebär ytterligare 12–15 miljoner kronor för att stärka vården i Sörmland.

Foto:

Övrigt2017-03-28 22:00

– Det här är en förstärkning av regeringens pågående satsning på förlossningsvård och kvinnors hälsa. Vi vet att sjukvården inte är jämlik idag. Därför är det viktigt med riktade satsningar. Med de extra resurserna till förlossningsvården kan tryggheten för kvinnor öka och förlossningsskador minimeras. Pengarna kan exempelvis gå till stärkt bemanning, säger Fredrik Olovsson (S), sörmländsk riksdagsledamot och ordförande i Finansutskottet i ett pressmeddelande.

Pengarna betalas ut under 2017, men får användas såväl 2017 som 2018. Tillskottet kommer att fördelas mellan landstingen efter befolkningsmängd.

– Satsningen innebär ytterligare 12–15 miljoner kronor för att stärka vården i Sörmland, säger Fredrik Olovsson.

Oxelösundaren Terhi Iho Savolainen är barnmorska på förlossningen på Nyköpings lasarett tycker att beskedet låter bra, men frågan är hur mycket pengarna räcker till.

– Det beror på vad man satsar på. Barnmorskor är en bristvara, men det börjar även undersköterskor på förlossningen att bli. Det är så tokigt, att i dagsläget går inte förlossningsavdelningen runt. Man får täcka upp med bemanningsanställda barnmorskor och så ser det ut generellt i Sverige, säger hon.

Terhi Iho Savolainen menar att det finns många förbättringsområden. Att se till att lönerna ligger i nivå med andra yrken med motsvarande längd på utbildningen och ansvaret som yrket innebär. Hon är dock tveksam till att de extra pengarna räcker speciellt långt.

– Det låter fantastiskt från början, men när de pengar som går till Sörmland ska delas mellan Eskilstuna och Nyköping blir det inte många kronor per klinik i slutändan. Det är för lite i och med att det finns så många förbättringsområden. Man måste kunna göra arbetsplatserna attraktiva.

Själv har hon sagt upp sig och slutar 1 maj – för att i stället bli bemanningsanställd barnmorska. Anledningen är arbetsförhållandena.

– Det är ett pressat schema i och med personalbristen och man får ställa upp i tid och otid och jobba. Som bemanningsanställd kan man välja själv, förutsatt att det finns jobb – och det gör det just nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om