Så ska ett julbord se ut
Ett komplett dukat julbord, med skinka, med sill, med korvar, med dagsgammal potatis, med delvis ätna äpplen, ja så som ett julbord ser ut efter tomtarnas natt.Det har konditor Thomas Swenson skapat i skyltfönstret till konditori Princess i Nyköping.
Jag hade väl tankar på att jobba med hästar en gång, säger Thomas. Och jag har ridit ponnyer i banhoppning och varit galoppjockey, men det har skett vid sidan av konditorsjobbet. Numera har jag bytt en hästkraft mot 400 i en Camaro.
Att han blev konditor ser han som ärftligt efter fadern, det blev så.
Thomas har också tagit vid efter fadern i julskyltningen och började för 15 år sedan.
Vi gör en skyltning varje år. Idén med julbordet bara poppade upp för en månad sedan. Jag har gjort ett sådant tidigare, men nu ville jag göra ett i naturlig storlek på temat Tomtarnas julnatt.
Allt är marsipan, rakt igenom.
Det är bara öppna spisen som inte är marsipan liksom tallrikarna och krusen att dricka ur.
Thomas har jobbat med julskyltningen som kvällsjobb. Arbetstiden har han fullt upp med konditoriets vanliga varor.
Marsipan är roligt att jobba med, det är ett konstnärligt skapande. Färgerna är som de ska vara, det syns att potatisen varit med ett tag. Tomtarna har jag gjort tidigt så att de ska hinna stelna.
Själva skyltningen gjordes på lördagskvällen för att kunna visas på skyltsöndagen, första advent.
Visst är det ätbart, men jag slänger allt när skyltningen är över.
Han gissar att han använt runt 15 kilo marsipan.
När årets skyltning är klar börjar jag tänka på nästa år. Men det blir aldrig som jag har tänkt mig.
Thomas beklagar att det är så få som jobbar med julskyltningen i dag.
Förr hade varje affär en speciell skyltning inför julen. Köpmännen är så fokuserade på att sälja istället för att skylta lite roligt.
Nostalgiskt erinrar han sig Smörtorget i Nyköping där man kunde köpa kanderade äpplen.
Jag vill att man ska stanna upp lite.
Han har fått bra respons på sin skyltning.
Ja, det var en som förklarade att han skulle hem och äta för han blev riktigt hungrig av att titta på skyltningen.
I den dagliga verksamheten görs allting från början i konditoriet, inga halvfabrikat.
Det är ett sätt att sätta prägel på företaget. Kunderna ser att det är våra grejor.
Thomas skyndar i väg. Klockan är tre på eftermiddagen men redan klockan fyra i morgon bitti är han igång igen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!