Tidigare i veckan blev det känt att ännu en avdelning stängs på statliga ungdomshemmet Lövsta utanför Vagnhärad. Statens institutionsstyrelse (SiS) beslutade då att stänga Eka. Anledningen är personalbrist med bland annat en sjukskriven avdelningschef, men också att anställda utsatts för våld.
Mathias Sundberg har arbetat på Lövsta åtta-nio år, bland annat som behandlingsassistent på den nu stängda Klippan samt som skyddsombud. Han var med under torsdagens krismöte på Lövsta.
– Personalen på Eka hade skrikit på hjälp flera gånger, bokstavligen. Men ingen har kunnat lösa något. Vissa har inte ens velat gå dit och arbeta och det fanns ingen chef som personalen, ofta vikarier, kunde kontakta. Jag kan säga att om inte ledningen hunnit före så hade vi skyddsombud stängt ner Eka.
Det förekommer våldsamheter mot personalen på Lövsta?
– Det har det gjort. Personal har känt sig jätteutsatta och de har ju ingen chef som kan tala om vad som ska göras. Man har bara släckt akuta bränder, säger Mathias Sundberg.
Det låter farligt?
– O ja, o ja.
Tidigare har två av Lövstas sex avdelningar stängts, en för pojkar, en för flickor. Dock har en öppnats igen. Under torsdagsmötet menade tillförordnade institutionschefen Joachim Reif att man "tillfälligt" stänger ner Eka. Detta i väntan på personalutbildningar och för att kunna utveckla formen för hur man bäst tar hand om och behandlar vårdkrävande ungdomar. Ett resonemang Mathias Sundberg inte köper.
– Jag kan tycka att det blir fel. Nu hänvisar man ännu gång till att man ska utbilda personal. Det styrs över på sådant, i stället för att ta tag i ledningsproblematiken. För resursbristen är själva grunden till alla problem som varit på Lövsta.
Hur är organisationen just nu?
– Det är bara en massa tillförordnade chefer, man vet inte vem som kommer bli ordinarie institutionschef, säger Mathias Sundberg som funderat mycket på vad som hänt med Lövsta på senare år.
– Lövsta kostar ju ändå staten sjukt mycket pengar varje år, ändå är det så här. Man skulle önska att SiS eller någon extern aktör verkligen kunde granska Lövsta.
Mathias Sundberg menar att Lövsta som första åtgärd borde rekrytera personal och personer till ledande befattningar.
– Folk måste lockas att jobba med detta, trots låga löner. Lövsta måste göras till en attraktiv arbetsplats igen. Det krävs ett gediget jobb och jag tror inte SiS har råd att inte göra det.
Mathias Sundberg har dock inga planer på att ge upp.
– Glöden finns kvar. Jag vet hur bra det varit tidigare på Lövsta. Men jag vet inte hur länge jag kommer brinna.
Fotnot:Tillförordnade institutionschefen Joachim Reif har avböjt att medverka.