Så ska ungdomshockeyn bli vassare i Nyköping
Ungdomssatsningen i Nyköpings Hockey har fått mycket kritik genom åren. Nu ska två föräldrar ändra på den saken. Ulf Harlin och Hans Mörner har tagit på sig den tunga uppgiften att föra ungdomarna närmare styrelsen.
I november fick hockeyföräldrarna/ledarna Ulf Harlin och Hans Mörner nog och tyckte det var dags att göra något. Efter årsskiftet satte deras arbete igång på allvar.
Jag har besökt många klubbar i Sverige och tittat på hur de har ordnat det för sina ungdomar. Jag har även pratat med Mike Helber och Linköpings ungdomsansvarige för att se hur de fixat det för sig. Sen gäller det bara att plocka åt sig de bästa bitarna. Ser man på Linköping så har de 120 spelare i varje årskull upp till junioråldern och det är något som vi borde eftersträva. Att få en så bred satsning som möjligt.
Enligt Harlin ökar antalet licensierade spelare upp till tolv år kraftigt i hela Sverige, efter det pekar kurvan nedåt.
Alla utvecklas olika så det är viktigt att vi får ungdomarna att fortsätta träna. Varför ska vi i Nyköping förresten ha en toppelit när inte en elitserieklubb som Modo har det?
Så mycket av den nya satsningen har kanske inte synts ännu. Om man bortser från den stora avslutningen förra veckan.
Vi fick försöka lösa en del av lagens mest akuta problem till en början, men annars har vi först och främst satt ihop en ungdomskommitée, säger Ulf Harlin.
Kommittéen består av sex olika grupper alla bitar runtomkring ett lag materialare, lagledare, tränare, domare, föräldrar och utbildnings-sidan.
Det är sedan tänkt att alla lag ska ha en egen budget att jobba efter. Vill man åka på en cup som kostar lite mer ser man genast om man måste betala in mer pengar och så vidare.
För att lyckas måste vi ha en öppen dialog mellan alla parter. Snack bakom ryggen på varandra hjälper inte alls. Och det gäller även att ha öppna böcker. Man ska kunna se exakt vad medlemspengarna går till.
Är det för dyrt att spela ungdomshockey i Nyköping. 2 500 kronor är en hel del pengar?
Det tycker jag också, men det är egentligen inte dyrare här än någon annanstans. Det beror bara på hur man jämför. Högre kostnader ger bättre förutsättningar, lägre kostnader ger sämre. Det beror på vad vi vill ge våra ungdomar.
Man ser inte alltid alla mjuka saker man får för sina 2 500 kronor, tillägger han eftertänksamt.
En etik- och moralkurs för ungdomar i regi av SISU är en av de nya sakerna, liksom en barnpsykologikurs för alla ledare i höst.
Utbildning är något som är viktigt och vi kommer att göra ett schema som sträcker sig över hela säsongen så att alla vet när kurserna är. Planeringen har tidigare inte varit så bra. Efter att ha gått vår utbildningsstege ska man sedan kunna haka på förbundets egen.
Sen ska ett mer intensivt samarbete mellan de tre stora sporterna på Rosvalla, friidrott, ishockey och fotboll, inledas.
Det är viktigt att man provar på så många sporter som möjligt. Samtidigt kommer samarbetet öka förståelsen tränarna emellan. Det är antalet fystimmar som är viktigt, inte hur mycket man tränar en sport.
Det här verkar bli dyrt. Fler lag med tanke på bredden och fler kurser. Vad säger styrelsen om det?
Kontakten med kansli och styrelse tycker jag har blivit bättre, men vi får se. Till årsmötet ska vi ha lagt fram en budget och redan nu har vi lämnat ut ett dokument till alla om hur vi bäst kan ta hand om ungdomarna. Det är en helhets policy, som borde gälla både för ungdom och A-lag.
Hur kommer Nyköpings Hockeys ungdomsverksamhet se ut om fem år?
Vi ska vara bättre organiserade och så ska vi ha lag högre upp i alla serier. I TV-pucks sammanhang ska vi vara ett alternativ.
Vi har en tung ryggsäck att släpa på just nu, med tanke på hur ungdomssidan skötts. Det är många som kommit och gått där, nu gäller det att få kontinuitet. Det är en stor utmaning vi har framför oss.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!