Så stora är utsläppen från Skavsta

Svenskarna flyger alltmer och trots ny flygskatt ökade antalet passagerare på Skavsta förra året.

Antalet passagerare ökade på Skavsta 2018.

Antalet passagerare ökade på Skavsta 2018.

Foto:

Övrigt2019-01-03 22:49

Drygt 2,2 miljoner passagerare flög från eller landade på Skavsta under förra året. Det är en ökning med 3,8 procent jämfört med 2017. Inte minst lågprisbolagen befarade en nedgång när flygskatten infördes, men den har inte märkts av på Skavsta. I sommar ska skatten tas bort, sedan Moderaternas och Kristdemokraternas budget röstades igenom i december.

Utsläppen per flygplats är svåra att mäta, men en titt på antal passagerare som flyger utrikes (den allra största delen av utsläppen) visar att Arlanda föga förvånande står för den allra största delen av klimatutsläppen. Skavsta i Nyköping svarar för knappt 7 procent av klimatutsläppen vilket motsvarar nästan 700 000 ton koldioxid (2017).

Och totalt flyger svenskarna alltmer. Inrikesresorna ökar inte, men utrikesresorna har ökat kraftigt, enligt en rapport från Chalmers. Och även om utsläppen har minskat per personkilometer till följd av effektivare flygning har de totala utsläppen från svenskarna ökat med nästan 50 procent sedan 1990. I dag är utsläppen lika stora som för biltrafiken, cirka 10 miljoner ton koldioxidekvivalenter. I siffrorna ingår så kallade höghöjdseffekter, det vill säga att klimatet påveras mer av utsläpp som görs på hög höjd.

Arbete pågår på flera håll för att minska flygets påverkan på klimatet. FN:s organ för civil luftfart, ICAO, har beslutat om ett marknadsbaserat styrmedel för att reglera koldioxidutsläppen. Det ska träda i kraft 2021. Flera flygbolag arbetar också med att öka andelen biobränsle i tanken. Inom EU finns ett mål att 4 procent av Europas totala behov av flygbränsle ska komma från biomassa år 2020.

Fotnot: Siffrorna på utsläppen från Skavsta är ungefärliga och baseras på siffror på antalet utrikespassagerare per flygplats. Siffrorna kommer från Chalmers tekniska högskola.

FN:s rekommendation: Från 10 ton per person till 1 ton

► Totalt släpper en svensk ut cirka 10 ton koldioxidekvivalenter (inklusive import från andra länder) per år. Koldioxidekvivalenter innebär att olika utsläpp som påverkar klimatet räknas om för att kunna jämföras med koldioxidens påverkan på klimatet.

► I snitt släpper varje svensk ut cirka 1,1 ton koldioxidekvivalenter per år på flyg, cirka fem gånger så mycket som det globala genomsnittet.

► Utsläppen från svenskt flyg har ökat med 47 procent sedan 1990.

► Utsläppen från svenskt flyg (inklusive höghöjdseffekten) är lika stora som för biltrafiken, cirka 10 miljoner ton koldioxidekvivalenter (2017).

► För att nå målet att stoppa den globala höjningen av medeltemperaturen vid max 1,5 grader bör koldioxidutsläppen per person ligga på i snitt ungefär 1 ton per år 2050, enligt FN:s klimatpanel.

► Som exempel innebär en resa till Malaga tur och retur cirka 1 ton koldioxidekvivalenter.

Källor: Chalmers, Transportstyrelsen, Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om