Salmonellakontroll gällerinte all kyckling

Övrigt2004-06-07 21:14
Kycklingbitarna du njuter av på krogen är inte enbart kyckling. De kan innehålla 30 procent vatten. Risken är också stor att de inte är salmonellakontrollerade.
Genom att kryphål i lagen, eller snarare en miss i EU:s lagstiftning, importeras kyckling till Sverige som inte är salmonellakontrollerad och som dessutom innehåller betydligt mer vätska än vad branschöverenskommelsen medger.

Det här handlar om kycklingbitar som importeras till Sverige från exempelvis Thailand och Brasilien. Innan de landar i Sverige har de mellanlandat i något EU-land där de tinats upp, beretts, fryst ned igen för att slutligen fortsätta sin färd till de svenska konsumenterna.
De hamnar mest hos restauranger och storkök, mindre sällan i livsmedelsbutikerna.
Beredningen är oftast saltlake som injiceras i kycklingköttet, säger chefveterinär Johan Lindblad på branschorganisationen Svensk Fågel. Det gör köttet mörare. I Sverige finns en branschöverenskommelse att inte injicera mer än 13 procent vätska. Kycklingarna som mellanlandar i ett EU-land kan innehålla 30 procent vätska.

En miss i lagstiftningen har öppnat ett kryphål i salmonellagarantierna som Sverige förhandlade fram vid EU-inträdet. Sverige har strängare salmonellakontroller än övriga EU-länder, men de gäller enbart kylt eller fryst obehandlat kött.
Köttberedningar omfattas inte av bestämmelserna. Injiceras kycklingen med saltlake så är det fritt fram in i Sverige utan regelrätt salmonellakontroll.

Det är bara vid stickprov som salmonellasmittat kött kan upptäckas. Det gjordes förra veckan. Femton ton salmonellamittad kyckling från Thailand har spritts över delar av Mellansverige. Köttet var avsett för restauranger och storhushåll. Det var berett, och därmed inte omfattat av salmonellagarantin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om