Samarbete ska ge säkrare trafikmiljö i Trosa

Trafikmiljön ska bli säkrare i Trosa. Genom ett samarbete med Vägverket får kommunen tillgång till spetskompetens inom området.

Övrigt2002-10-10 22:32
Frågor om hastigheten på gator, säkerhet, vägbulor, avsmalningar och busslinjers vara eller inte vara når ofta kommunen. Kommunens tekniska ingenjör får med jämna mellanrum post från invånare som har synpunkter på en viss vägsträcka. I arbetet med frågorna kontaktas ibland Vägverket. Nu kommer detta att ske mer regelbundet.
I onsdags undertecknades en överrenskommelse mellan verket och Trosa kommun. Det är ganska naturligt att parterna samarbetar, menar Roland Forsberg, regionchef för Vägverket Mälardalen.
Ja, det är ju samma kunder det rör sig om. Skillnaden är att kommunen kallar dom skattebetalare och vi trafikanter, säger han.

Formellt finns en skillnad. Vägverket sköter landets vägsystem, inte de gator som ligger inom kommunernas ansvar. Men målen är desamma, nollvisionen råder och då kan man dra nytta av varandras kunskap, menar Roland Forsberg.
Genom samarbetet kan kommunen få hjälp med det mesta som rör trafik och miljö. Allt från att se över vilka krav man ska ställa på fordon som kör åt kommunen till undervisningen i skolan.
Där har vi ju framtidens trafikanter men trafiksäkerhet och miljö är inte särskilt prioriterat idag. Därför har vi sammanställt en lärarhandledningsbok att användas i grundskolan, säger Peter Linnskog, länssamordnare på Vägverket.

Meningen är att lärare ska kunna plocka godbitar ur boken och använda dem i undervisningen. Det kan ske på matte likaväl som på musiklektionerna. Några särskilda trafikpass är det inte meningen att det ska bli. Men även vuxna kommer märka av den nytecknade överrenskommelsen.
Mycket av trafiksamarbetet går ut på att engagera de boende vid en gata där de upplever att det finns problem.
Genom att skapa en dialog mellan de boende och kommunen skapas en större förståelse för situationen, enligt Anders Kindmark, på Vägverket.

Ett exempel på detta är att husägare på en gata tar hand om blomlådor som ställs ut och används istället för vägbulor för att få trafikanter att minska farten. Polisen ska också medverka i arbetet. Framöver ska personal från kommunen, Vägverket och polisen åka runt och se över skolbusslinjerna för att se vad som kan göras med dom ur trafiksäkerhetssynpunkt.
Fredrik Gustavsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om