Men vilken typ av samhällsorienterande undervisning som bör finnas för nyanlända elever och omfattningen av densamma är däremot en fråga för skolan, inte för politikerna, påpekar Pettersson.
– Skolan får själva bedöma hur mycket samhällsorientering och kunskaper i övriga ämnen som behövs innan eleverna kommer ut i de vanliga klasserna.
– Men en sak som jag skulle vilja är att nyanlända elever kommer ut till i våra friskolor också, så att inte alla hamnar på Nyköpings högstadium.
Under fjolåret kom 120 nyanlända elever till Nyköpings högstadium, vilket blev en stor utmaning för skolan. Henrik Eriksson, utbildningschef för årskurs 7-9 och gymnasiet, tycker att Nyköpings högstadium har löst den utmanande situationen på ett bra sätt.
– Annelie har gjort ett framgångsrikt arbete, det hon gör blir en förlängning av den första kartläggningsfasen. Den satsningen känner jag mig väldigt trygg med, det är offensivt och jag tror att det är framgångsrikt.
Får nyanlända elever tillräckligt med samhällsorientering som det ser ut i dagsläget?
– Det är jättesvårt att svara på rent allmänt. Jag tror det är viktigt att skolan, i alla avseenden, bidrar till at elever blir fullgoda och initiativtagande samhällsmedborgare. Det måste vi arbeta med överlag.