Samling på söndag splittring på måndag

Övrigt2005-04-29 16:38
Statsminister Göran Persson står fortfarande fast vid att det inte blir någon folkomröstning om förslaget till nytt fördrag för EU. I riksdagens partiledardebatt om EU:s framtid deklarerade partierna redan kända positioner. Men det var första gången vi fick de argument som ligger till grund för partiernas ställningstaganden till fördraget. Regeringen och den borgerliga Alliansen är överens om att unionen behöver ett nytt fördrag för att orka växa men att förändringarna inte är så stora att det är befogat med en folkomröstning. Det anser vänsterpartiet och miljöpartiet.

Hur övertygande Göran Persson än lät när han talade om unionens betydelse för ett mer demokratiskt Europa blottade debatten den enorma åsiktsskillnad som råder i vänsterpartierna när det gäller Europas utveckling. Genom att EU-frågorna blir mer och mer integrerade med inrikesfrågorna blir det allt svårare för Göran Persson att hålla vänstern och miljöpartiet utanför Europapolitiken. Miljöpartiets Maria Wetterstrand som tydligast aspirerar på en ministerpost i en socialdemokratisk regering hade uppenbara trovärdighetsproblem genom att försöka sitta på flera stolar samtidigt. Vänsterns Lars Ohly blev i det närmaste tillintetgjord av både Göran Persson och Fredrik Reinfeldt för att han försökte ge de övriga en demokratilektion samtidigt som han är kommunist.

Maud Olofsson har förvandlat centerpartiet till ett av landets mest EU-entusiastiska partier. Hon var också tydligast med vad hon vill med unionen. Maud Olofsson placerade sig snabbt i centrum av debatten genom att kritisera Göran Persson för att han fortfarande talar om övergångsregler för medborgare från de nya EU-länderna. Göran Persson angrep mittenpartierna genom att ta till minst två av sina härskartekniker. Han anklagade Maud Olofsson för att inte vara en värdig centerledare och kallade därefter folkpartiledaren Lars Leijonborg för en ömklig person. Kristdemokraternas Göran Hägglund förbigicks med tystnad.

Vänsterpartiet och miljöpartiet lyckades på intet sätt övertyga om behovet av en folkomröstning. Men den frågan kommer inte heller att avgöras i riksdagen. Den verkliga striden kommer att stå i det socialdemokratiska partiet. På måndag ska EU-motståndarna ta ställning till om de ska starta en namninsamling för att få till stånd en omröstning inom partiet.
Den 1 maj blir det samling. Den 2 maj blir det splittring.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om