Samma situation men skilda världar

När statsminister Fredrik Reinfeldt i går mötte gymnasieeleverna på ­Tessinskolan i Nyköping, kom jag att tänka på hans företrädare Bo Lundgren. Det är åtta år sedan han stod på samma plats, i början av en valrörelse.
Kontrasterna är slående. Fredrik Reinfeldt kom till Tessinskolan som statsminister. Det gjorde aldrig Lundgren.

Övrigt2010-04-22 05:00

Reinfeldt bjuder ganska lite på sig själv och kan inte sägas vara en spexig statsminister. Eleverna får reda på att han inte var någon hejare på franska i skolan, men det är också allt. Han är inte heller domptören som bufflar till publiken och får dem att känna sig osäkra. Fredrik Reinfeldt är en seriös och allvarlig politiker. Statsministerrollen har förstärkt den framtoningen.
2002 stod dåvarande Moderatledaren Bo Lundgren i samma aula. Han möttes av en stor röd flagga och eleverna krävde att skulle motivera sina 80 000 kronor i månaden som partiledare och riksdagsledamot. Fredrik Reinfeldt fick i stället redovisa hur hur han källsorterar, kör etanolbil och byter till lågenergilampor.
Det är mer ekologism och allt mindre socialism från de mest kritiska förstagångsväljarna. Tiderna förändras.
I valet 2002 ledde Bo Lundgren det då största borgerliga partiet. Men partierna i det tänkta regeringsunderlaget var föga enade. För Moderaternas del blev valet ett brutalt magplask. Hans efterträdare har i stället en hel allians i ryggen och kan leverera löften med en helt annan trovärdighet. Där Lundgren strävade efter och ville åstadkomma, kan Reinfeldt säga att detta har vi genomfört och detta vill vi göra.
Det är detta ”vi”, Alliansen, som är Fredrik Reinfeldts politiska trumfkort. Så även i den kommande valrörelsen. Regeringsdugligheten är ett A och O. I takt med att vi närmar oss valet kommer nya gemensamma besked. Det är Allianslöften som kan backas upp med handling – och kan sätta oppositionens grupparbeten i ett betydligt mer tveksamt ljus.
Fast mer Allians är så här blir det inte, om Reinfeldt får råda. Gemensamma listor får tummen ned. För att förklara hur varje Alliansparti måste kvalificera sig självt, använder statsministern en retorik som starkt påminner om drivkrafterna i arbetslinjen. Inga räkmackor vid fyraprocentsspärren, alltså.
Samtidigt säger han att Alliansen måste bli starkare i den här valrörelsen än 2006 för att vinna i höst. ”Vi ligger under gemensamt och vi måste fokusera på att vinna väljare från den rödgröna sidan”, säger han.
De nya moderaterna 2010 har blivit partiet som lockar flest blockbytare till Alliansen. Hade jag sagt det till Bo Lundgren där i Tessinaulan 2002 så vete tusan om han hade tagit påståendet riktigt på allvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om