När oxelösundaren Sammie Kindblad tittar ut genom fönstret och ser att ett rejält snöfall drar in en sen kväll börjar förberedelserna.
– Är det min beredskapsvecka ser jag till att käka och lägga mig i tid. Innan dess förbereder jag familjen. Min sambo måste lämna barnen och jag laddar upp med matlådor. Sedan går jag upp tidigt och börjar vanligtvis ploga vid ett- eller tvåtiden på morgonen, säger Sammie Kindblad.
Vi sitter i Kustbostäders och Oxelö energis lokaler i centrala Oxelösund. Några enstaka blöta, tunga snöflingor faller på Sjögatan utanför, men inget som en som har snöröjning som arbetsuppgift behöver bekymra sig om. Inte än i alla fall.
En del tycker att vi sandar för mycket, andra att vi sandar för lite
I en stad med kustklimat i södra delarna av Sverige har det inte varit så mycket snö att ploga bort de senaste två vintrarna, som är den tid som Sammie haft jobbet. En yrkesgrupp som glöms bort fort när de inte behövs, men blir ihågkomna lika fort när snön börjar lägga sig. Och de vet hur det är att få ta emot klagomål.
– Det känns nästan som att det inte spelar någon roll hur vi än gör. En del tycker att vi sandar för mycket, andra att vi sandar för lite. En del att vi åker ut för tidigt och plogar, andra att vi ger oss ut försent. Det är omöjligt att tillmötesgå alla, säger Sammie.
Ett klassiskt diskussionsämne när det gäller snöröjning är i vilken ordning som vägarna plogas. En diskussion Sammie fått ta när han är ute och jobbar.
– Det händer att folk stannar en och undrar varför man kört förbi deras väg. Då gäller det att ha en lugn dialog och förklara varför vi gör som vi gör. Nio av tio förstår efter att jag förklarat, säger han.
– Vi har en tydligt prioriteringsordning. Först plogas de vägar som busslinjen går samt alla de större vägarna. De huvudvägar som går in i bostadsområdena plogas före stickvägarna. Då kan det se konstigt ut när vi bara kör förbi och lämnar en villagata oplogad, men vi hinner inte ploga allt samtidigt. Men vi fortsätter tills allt är klart.
Nio av tio förstår efter att jag förklarat
Vid rejäla snöfall kan det innebära mycket långa arbetspass. Det längsta Sammie jobbat i sträck är 21 timmar.
– Man får känna efter när man behöver vila. Man måste kunna framföra fordonet säkert. För mig brukar det fungera så länge jag kör, sedan när jag hoppar fordonet, då känner jag att jag är helt färdig.
Driftchefen Mikael Österberg tittar förbi och berättar att de är ute och tittar igenom staden för att besluta var de behövs mest.
– Det kan skilja mycket mellan innerstaden och Peterslund. Närmast vattnet kan det vara två grader varmare och ett helt annat väglag än lite inåt land, säger han.
Sammie berättar att snöröjarna även får en del beröm, men att det mest riktas till dem som plogar i bostadsområden. Själv har han hand om bland annat skolorna, och i och med att det är ett prioriterat område är det oftast plogat och klart innan någon hinner dit.
En sak att ha i vågskålen är att det är ganska dyrt med snöröjning. Antingen om kommunen kör med sin egen personal eller någon av de tre entreprenörer som de anlitar när det behövs.
– Ibland kan det vara svåra beslut för cheferna att ta. Det handlar ju om skattepengar. Ska vi ge oss ut och ploga medan det fortfarande snöar? Då kan det vara likadant igen efter en timme.
Sammie Kindblad är ursprungligen från Ljungby i Småland och har bott i Oxelösund i tre år. Han halkade bokstavligen in i staden efter att ha firat påsk med sin farbror som då bodde här.
– Hans son skulle sälja sin lägenhet här på Sjögatan. Jag hade precis kommit tillbaka till Ljungby efter att ha jobbat som lagerchef i Stavanger och tänkte att jag lika gärna kunde prova Oxelösund som något annat. Sedan träffade jag min sambo här och nu blir jag nog kvar. Det blev en lyckad chansning.