Sämre säkerhet om brandkåren tvingas spara
Om deltidsbrandkåren i Trosa minskar sina styrkor från sju till sex man betyder det exempelvis att man inte kan resa den stora brandstegen samtidigt som en rökdykargrupp är inne i ett brinnande hus.
En utredning har kommit fram till att man klarar det genom att minska varje räddningsstyrka från sju till sex personer.
Brandmännen respekterar kommunens argument för att minska styrkan, men vill behålla nuvarande nivån på sju man per styrka.
Om räddnigsstyrkorna dras ned till sex personer innebär det att deltidsbrandkåren inte kan resa den höga stegen till en brinnande fastighet samtidigt som en rökdykargrupp sätts in.
Det finns inte tillräckligt med personal för att lagenligt klara båda uppgifterna. Det kommer att drabba alla fastigheter i Trosa kommun som är tre våningar eller högre.
Vid en kraftig brand kan en rökdykargrupp endast skickas in 25 meter i en brinnande fastighet om besparingskravet går igenom.
Där säger lagen stopp. Om rökdykarna ska gå längre in i fastigheten krävs även en skyddsgrupp, men till det räcker inte personalstyrkan.
Att gå så djupt in i en fastighet som 25 meter kan bli aktuellt vid större industribränder.
Vidare kan bara en förare, mot i dag förare och en passagerare, finnas i tankbilen vid utrycknigar. Det kan innebära förseningar eftersom föraren samtidigt som han kör ska sköta radiokommunikation och kartläsning.
Samhällsbyggnadsnämndens utskott diskuterade räddningstjänsten vid sitt sammanträde på måndagen och kommer att föreslå att Trosa kommuns besparingskrav fullföljs, vilket sannolikt innebär att räddningsstyrkan minskar från sju till sex personer.
Utskottet vill även att räddningstjänsten undersöker samordninsgmöjligheter med bland annat sjöräddningen i Trosa och med räddningstjänsten i Gnesta.
Politikerna i samhällsbyggnadsnämnden beslutar om Trosas deltidsbrandkår vid sitt sammanträde måndag den 7 juni.
Eva Dalin
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!