Samtal om misstänkta fåglar i Oxelösund
Oxelösunds kommun har rullat igång sin krisverksamhet inför fågelinfluensan. Enligt miljö- och hälsoskyddsinspektör Patrik Holmer är det bara att ställa in sig på att det första fallet snart konstateras.
Efter ett möte med länsstyrelsen för snart två veckor sedan har kommunen jobbat med förberedelser inför virussjukdomen.
Kommunens krisgrupp är kontaktad, vi har lagt ut information om fågelinfluensan på kommunens hemsida, personalen i växeln är informerad och vi har gjort i ordning en pärm med information. Allt det här är gjort i förebyggande syfte för att kunna hantera människors oro, säger Patrik Holmer.
Kommunen har redan fått ta emot ett par samtal med anledning av fågelsjukdomen.
Vi har fått samtal om ett par misstänkta fåglar. Bland annat från en man som sett en fågel bete sig konstigt och om en svan som hittas död.
Efter samtal med Statens Veterinärmedicinska Anstalt fick dock kommunen veta att de inte skulle skicka svanen för undersökning.
Den bedömdes inte vara intressant att ta prover på och den andra fågeln lever ju fortfarande, säger Patrik Holmer.
Att hitta enstaka döda fåglar är inget som är särskilt ovanligt den här tiden på året. Dödsgränsen är satt till fem fåglar i samma område.
Skulle så många, eller fler, hittas är sannolikheten för att de smittas med viruset större, enligt Patrik Holmer. När viruset konstateras i Oxelösund lämnar kommunen ifrån sig ansvaret till länsveterinären.
Där ligger huvudansvaret, säger Patrik Holmer.
Att smittan skulle nå tamfåg-lar i Oxelösund är relativt liten.
Vi har inga större fjäderfäbesättningar i kommunen. Här handlar det mest om att folk har hobbyfåglar hemma, säger Patrik Holmer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!