Sänkta avgifter skapar arbeten

Lönebeskedet är månadens viktigaste besked. När lönen kommer in på våra konton lever vi upp: kundvagnar, butiker och restauranger fylls. Vad få av oss tänker på är att den faktiska månadslönen egentligen inte är intressant för någon. Oavsett om lönen är femton eller femtiotusen får arbetstagaren ut mindre – medan arbets­givaren betalar mer.

Övrigt2009-05-09 05:00

Regeringens jobbskatteavdrag har gjort att alla som arbetar fått mer pengar i plånboken. Jobbskatteavdraget ökar incitamenten att gå från deltidsanställning till heltidsanställning. Men när förutsättningarna på arbetsmarknaden nu förändrats krävs ytterligare reformer.
Centerpartiet väljer att vända blicken från arbetstagare till arbetsgivare. På en presskonferens vid Centerstämman i Örebro presenterade näringsminister Maud Olofsson under torsdagen ett utkast till sänkta arbetsgivaravgifter. Förslaget är inte fel. Sverige tillhör de länder i Europa med högst arbetsgivaravgifter.
Sällskapet är mindre smickrande: Frankrike, Italien, Spanien och Grekland är andra EU-stater vars arbetsmarknader präglas av höga arbetsgivaravgifter. Samma länder har Europas högsta ungdomsarbetslöshet. Det är ingen slump. Färre arbetsgivaravgifter resulterar i fler arbetstillfällen.
När konjunkturen vänder är det i mindre och medelstora företag jobben växer fram. Men om kostnaderna är för höga lär företagen dra sig från att söka ny arbetskraft. Den lilla byggnadsfirman avvaktar med att anställa en ny snickare, de två kompisarna som driver en receptsajt på nätet vågar inte konsultera en kock.
Enligt Centerns uträkning är 76 procent av arbetsavgivaravgiften kopplad till någon form av socialförsäkringsförmån – i teorin ger det utrymme för en skattesänkning på 24 procent. Som ett första steg vill Centerpartiet därför ta bort egenavgifterna för enmansföretagen.
Reformen kostar två miljarder och fortsätter positionera Centern som regeringens företagarparti. Hur förankrat själva förslaget är hos övriga regeringspartier kan dock ifrågasättas. Både statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och finansminister Anders Borg (M) har tidigare varit tydliga med att det politiska och ekonomiska utrymmet för större förändringar i arbetsmarknadspolitiken är begränsat.
Nya Moderaterna riskerar därmed att bli en rejäl bromskloss för Centerns reformiver. En sådan utveckling vore beklaglig och skulle visa på de mindre Allianspartiernas svårigheter att nå fram i regeringssamarbetet. Det är hög tid att även Centerpartiet får ett rejält lönebesked.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om