Satsning på Östgötadelen
Det blev precis som SN tidigare avslöjat. I Banverkets Banhållningsplan satsar man på att bygga ut Östgötadelen av Ostlänken. Kommunalrådet i Nyköping, Göran Forssberg, som också är styrelseordförande i Ostlänken, vägrar dock att ge slaget förlorat.
Detta beroende på att pengarna inte räcker till. Den här delen kan vi få full effekt på under den här perioden, säger Banverkets generaldirektör Bo Bylund.
Banverket säger sig bara ha omkring 3,6 miljarder kronor att lägga på Ostlänkenprojektet. Ett projekt som totalt är beräknat att kosta 11 miljarder kronor.
Om vi då istället började bygga sträckan JärnaNorrköping så skulle vi aldrig kunna bygga klart, säger Bylund som dock påpekar att hela Ostlänkenprojektet ska utredas under perioden.
Göran Forssberg, kommunalråd i Nyköping och styrelseordförande i Ostlänkenbolaget vägrar att nedslås av detta besked. Han säger sig vara nöjd med tre saker:
Banhållningsplanen innehåller hela Ostlänken.
Man ska starta en järnvägsutredning för hela länken.
Man har anslagit pengar till länken.
Mindre nöjd, av fullt förståeliga skäl, är han dock med att Sörmlandsdelen inte finns med.
Man har anslagit för lite pengar, säger Forssberg.
Han menar nu att man måste samla alla intressenter runt projektet för att starta en lobbyverksamhet mot regeringen så att resterande del också kan komma med. Regeringen fattar slutgiltigt besked om vilka projekt som ska finnas med i planen under slutet av 2003. Han tycker det finns goda förutsättningar för det. Uppslutningen är bred, även politiskt.
Och östgötarna är inte heller nöjda. De får inte heller full effekt, menar Forssberg som dock säger sig vara mer nöjd än missnöjd över planen.
Man kan inte vinna ett OS om man inte är uttagen. Vi är uttagna, säger han.
Landshövding Bo Holmberg är också nöjd över att hela projektet finns med som utredning i banhållningsplanen.
Med tanke på att 35 procent av landets befolkning bor i Mälardalen och att 80 procent av alla resor sker i det området är det inte tillräckligt att bara 20 procent av järnvägsinvesteringarna berör Mälardalen, konstaterar han dock.
För hur man än vrider och vänder på järnvägskartan så är flaskhalsen, eller stoppklossen om man så vill, för en snabb järnvägskommunikation mellan Stockholm och Östergötland, genom Sörmland och näppeligen på Östgötaslätten mellan Norrköping och Linköping.
Den fulla effekt som Bo Bylund talar om är på cirka tio minuter. Det är så många minuter som Ostlänken har beräknat att tidsvinsten mellan orterna blir med en utbyggd snabbjärnväg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!