SFI-eleverna flyttade ut till skärgårdshuset

SFI i Gamla Oxelösund? Några av klasserna flyttade ut sin sommarskola till en gammal skärgårdsvilla.

Avslutning på sommardelen av SFI-kursen – med jordgubbstårta utanför den gamla skärgårdsvillan.

Avslutning på sommardelen av SFI-kursen – med jordgubbstårta utanför den gamla skärgårdsvillan.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-07-26 18:04

En soldränkt uteplats vid en gammal skärgårdsvilla. Jordgubbstårta med svenska flaggor och måsar som skriker i bakgrunden. Det är upplagt för en bra avslutning efter de två veckors sommarskola som ett par SFI-klasser haft vid Villa Bergsund i Gamla Oxelösund. I det gula gamla huset som vanligtvis inhyser hembygdsföreningen har de bland annat ystat ost, bakat kakor med vinbär från trädgården och hunnit med en båtutflykt till Ålö. Men det som det egentligen handlar om är att lära sig det svenska språket genom att sätta ord på praktiska handlingar.

– Här har vi kunnat koppla ihop så mycket svenska ord samtidigt som vi gör de sakerna. Det är en stor skillnad mot hur det är i klassrummet då vi mest läser och skriver, berättar Laila Jamali via tolken Hanaa al Hossein.

Eleverna hör nämligen till de två mest grundläggande SFI-kurserna och kan mycket lite svenska.

– Det här är den lägsta språkliga nivån vi har på SFI och det är en stor utmaning att lära ut. Eleverna kan inte läsa och skriva på sitt modersmål och då blir det oerhört utmanande att lära dem svenska. Vi brukar säga att det kan ta 6–8 år att lära sig svenska helt flytande – men då förutsatt att man kan läsa och skriva på sitt modersmål, säger Anna Wessman som är tillförordnad biträdande rektor på SFI i Oxelösund.

– Här finns också de som är allra längst bort från arbetsmarknaden och som saknar skolbakgrund. Då finns det ett värde att de kan visa vad de kan här genom att göra olika praktiska saker. Samtidigt blir det mer konkret i språkinlärningen när man gör något i stället för att bara titta på en bild i en bok, fortsätter Wessman.

Eleverna är från Syrien, Eritrea, Somalia och Thailand och läraren Nanni Pilhjärta bor i Gamla Oxelösund och tog initiativet att flytta ut sommarskolan hit.

– De som bor i lägenhet inne i stan får chansen att komma ut hit till havet och få ta del av Oxelösunds gamla skärgårdshistoria. Samtidigt är det ju språkutvecklande när vi provar på de här olika sakerna tillsammans, säger hon.

Efter att ha gått uppför en knarrig trätrappa till ovanvåningen hittar vi Tselat Tesfamaryam Haylemikael från Eritrea som väver en trasmatta av mönstrade 70-talstyger i karakteristiska mönster. Pilhjärta berättar att de under de två veckorna i ”Villa Bergsund”, som den gula gamla skärgårdsvillan heter, så smått börjat starta i gång höstens projekt Yalla Oxelösund.

– Vi ska testa att jobba med återvinning, återbruk och mathantverk. Vi har knackat dörr och fått material från folk men tar fortfarande emot mer som vi kan göra om till nya saker, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om