Sigge ska sälja ostar från vagn

Bakom sig har Sigge Brantsved ett berg av ostsorter, 80 hårdostar och 30 dessertostar. Ostar som är extra lagrade och och levererade av en ostmästare i Småland. Denne ostmästare har förbindelser med Danmark och marknaden i Tyskland och Frankrike och tillgång till ytterligare ostar om så skulle behövas.

Övrigt2005-03-02 11:02
Efter många år som ekonom i statlig förvaltning, i stora privata företag, jobb utomlands och som egenföretagare tyckte Sigge Brandtsved att han vill göra något annat. Barnen är stora och han har bara sig själv att sörja för. Flytten har gått från Upplands Väsby till Nyköping. Han har inte någon anknytning till staden mer än vänner.
Men det känns som en stad som har framtidsvyer, säger han. Det förvånar bara att de styrande inte mer betonar de egna förutsättningarna istället för att betona pendlingsmöjligheterna till Stockholm.

Det nya, icke anställda livet, innebär försäljning av ostar på Stora torget i Nyköping. Tre dagar i veckan. Framtidsplanerna rymmer en butik med tillräcklig kyla i lokalen för att kunna visa upp ostar. Dessutom kommer Sigge att finnas i Oxelösund och i framtiden utsträcks säljturerna till Katrineholm.
Ostarna är lagrade extra länge vilket ger en starkare smak. Men jag kan också erbjuda lägre fetthalt men med bibehållen smak vilket är helt i linje med dagens tankar om hälsoriktig mat.
Vanligvis brukar magrare ost bli lite mesigare i smaken än de feta ostarna. Sigge har läst mycket om ostar och jobbat tillsammans med ostmästaren i Småland under några månader. Han berättar om de ostar ha kunde erbjuda förra lördagen på torget då han gjorde ett första test av Nyköpingsbornas intresse. Sigges förberedelser har inneburit undersökning av marknaden för att bedöma hållbarheten i affärsidén.

Han tänker sig också att utveckla kundrelationerna genom nyhetsbrev via mejl för dem som vill ha det. Där ska mottagarna kunna få tips om vin och ost, små detaljer som förhöjer vardagen enligt dagens njutningstrend.
Hans företag Ostnavet för tankarna till Nyköpings navet vid havet.
Ett nav är en central punkt och ost är också en central punkt, förklarar Sigge. Ost finns ju alltid med, i vardagen som till fest.
Lämpligt nog har han sitt eget ostlager i en lokal i Arlas gamla lokaler för osttillverkning.

Sigge tycker om Nyköping. Gillar stadskärnan och hoppas att den kommer att bevaras som den är. Gillar närheten till skärgården och ser goda möjligheter till att cykla, enligt Sigge den bästa formen av motion.
Varför då ost?
Det har att göra med att jag bott i Aneby och sommarjobbade på mejeriet där. I jobbet ingick att vända på ostarna och att lasta dem. Det där har jag aldrig glömt, förklarar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om