Självdestruktiva får terapi i grupp
Många självskadare litar inte på psykologer och andra vuxna. De upplever att deras förtroenden bryts, säger skolkuratorn Madeleine Jansson.Madeleine Jansson försöker bemöta ungdomarna som hon själv skulle vilja bli bemött.
Enligt en rapport om ungas kontakter med Bris under år 2004 saknar många självskadare förtroende för vuxna. De har negativa erfarenheter och upplever att vuxna inte går att få tag i när de bäst behövs. De unga oroar sig över vad behandlingsmetoderna innebär och är rädda för att föräldrarna ska få veta.
Gunnel Nyberg, verksamhetschef på barn- och ungdomspsykiatrin i Nyköping, vet att ungdomar ibland känner sig svikna. Men hon tycker att det är viktigt att föräldrarna är med från början.
Föräldrarna måste få chansen att hjälpa sitt barn. Ungdomarna kan ibland tro att föräldrarna inte vill hjälpa, men vår erfarenhet är att föräldrarna blir både tacksamma och engagerade när de kontaktas.
Hon känner inte igen sig i ungdomarnas beskrivning av att slussas runt till olika vårdgivare.
De som kommer hit får stanna. Om ungdomar sedan väljer att sluta är det inte vi som styrt det, säger Gunnel Nyberg.
På Samtalscentrum Unga Vuxna startas i höst en terapigrupp för självdestruktiva unga i åldrarna 16 till 23 år. Under 18 tillfällen ska gruppen tillsammans arbeta med att förstå varför man är destruktiv och hitta mindre destruktiva sätt att hantera sina känslor och sitt liv. Självdestruktiviteten kan handla om allt från att skära sig själv till att ständigt hamna i våldsamma relationer.
Gruppen är ett nytt grepp för Unga vuxna, som tidigare enbart arbetat med individuella kontakter.
Vi uppfattar att det finns en stor grupp som behöver hjälp. På det här sättet kan vi nå ut till fler snabbare, säger Anna Michanek.
På psykiatriska kliniken på Nyköpings lasarett finns sedan början av 2000-talet en grupp som vänder sig till självdestruktiva från 18 år och uppåt. I gruppen får deltagarna lära sig nya sätt att hantera sin ångest på. Utanför mötena finns gruppledarna tillgängliga på mobilen, så att deltagarna kan ringa om de står i begrepp att skära sig och behöver hjälp. Det är inte tillåtet att ringa när man redan skurit.
Oftast söker de som skär sig hjälp först efteråt. Här är tanken att de ska kunna ringa och få hjälp att använda de sätt som de lärt sig, säger psykologen Annica Carlsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!