Sjöräddningen testar svävare i skärgården

Katastroftillbudet mellan Askö och Gråskär för snart två veckor sedan gjorde den udda farkosten högaktuell. Nu testar Sjöräddningssällskapet en svävare från England.

Övrigt2003-02-25 23:22
Ett 20-tal långfärdsåkare drev till havs på krackelerande isflak. Bara en kombination av tur och räddningsmanskapets skicklighet gjorde att ingen omkom.
För en avgörande insats svarade Per-Åke Hägerroth från Sävsundet.
Med sin svävare undsatte han ett stort antal skridskoåkare.
Två helikoptrar och en lotsbåt gjorde sitt. Trist bara att Sjöräddningssällskapets räddningskryssare Margit Engelau låg infrusen i Trosa hamn.

Chansen finns dock att även Sjöräddningssällskapet, SSRS, får tillgång till en svävare. Ett exemplar av denna speciella farkost testas i dagarna. Nästa vecka ställs den ut på båtmässan i Älvsjö.
Proven är ett samarbete med vår brittiska motsvarighet Royal National Lifeboat Institution. För några år sedan fick de låna en av våra tolvmetersbåtar och nu får vi testa en av deras svävare, säger SSRS inspektör i Fjällbacka, Bengt Thorvall.

Svävaren, en Griffon 450TD, är varken fågel eller fisk eller om man så vill både och. Den drivs framåt av två stora luftpropellrar.
Motorerna pressar också ner luft genom hål i skrovets botten. En luftkudde får farkosten att lyfta. Speciella kjolar längs relingen håller kudden på plats.
Engelsmännen använder den på långgrunda stränder med lera och kvicksand. Hos oss vore den perfekt i grunda vatten eller när isen varken bär eller brister, säger Thorvall.
Svävare är i och för sig inget nytt i svenska farvatten. Kustbevakningen har en i Vaxholm och en i Luleå.
Men den Griffon som nu testas är mindre.
En svävare är betydligt billigare än en helikopter, inte oviktigt för en organisation som lever på donationer och medlemsavgifter.

Lars Eklund, sjöräddningsskeppare i Trosa, ser behovet.
Jag har testat en mindre svävare för länge sedan. En suverän grej. Numera har allt fler vinterbonat sina fritidshus i skärgården och åker ut året runt. En svävare skulle behövas.
Att utbilda en svävarförare är lättare och billigare än en helikopterpilot.

Därmed inte sagt att farkosten är lätt att flyga. Den glider iväg om marken lutar och den påverkas av vinden.
Det är som att köra en smörklick på en het potatis, säger Thorvall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om