"Ska rekryteringsproblem fortgå efter valet?"

Våra liv hotas av en miljö som blir sämre och sämre, våra livsmedel innehåller massor av hälsovådliga tillsatser, de som har arbete får utföra sitt arbete under hög stress och de som inte har arbete får uppleva stress på grund av dålig ekonomi och osäkerhet för framtiden.

Övrigt2010-07-23 05:00

Trots allt detta lever vi längre än tidigare, vi blir äldre och vi blir sämre. Försämring av hälsotillståndet gäller inte bara äldre utan även ungdomar och barn. Många ungdomar har till exempel sömnproblem och bland barn ökar exempelvis diabetes.
Vem kommer att vårda dem?
Vårdförbundet skriver i ett debattinlägg i Katrineholms-Kuriren måndagen den 5 juli om att det är svårt att rekrytera personal till vården. Förbundet har gjort en undersökning bland ungdomar i landet.
Undersökningen säger att ca 70 % av landets ungdomar i åldern 16-29 år anser att sjuksköterskor är för dåligt betalda för sina tre års högskoleutbildning.
Det råder också en absurd situation för dem som vill bredda sin kompetens och utbilda sig till specialistsjuksköterskor inom äldrevård, psykiatri och barnsjukvård.
Efter utbildningen får man nämligen lägre lön än tidigare för att nu är man plötsligt ”ny” i sitt yrke.

Bristen på specialistsjuksköterskor är monumental säger förbundsordförande Anna-Lena Eklund och ordförande Ulla Jordan på Vårdbundets avdelning Södermanland.
De ekonomiska resurserna påstås inte räcka till högre löner för specialistsjuksköterskor. Kan det finnas någon som är förvånad över det inte finns pengar för högre sjuksköterskelöner.
Knappast.

Många av oss har läst om sjuksköterskornas fackliga kamp för högre löner och kanske undrat vad händer med landstingsskatten. Många av oss har också tagit del av de uppgifter som säger att inhyrningen av både sjuksköterskor och läkare via bemanningsföretag hårt belastar landstingets personalbudget och att de ”privata” vårdcentraler vilkas verksamheter finansieras med skattemedel från landstinget gör vinster i miljonbelopp.
Visste du att du betalar 10,17 kr av din totala kommunalskatt till landstinget i Sörmland. Vet du hur stor del av din skatt går till vinster hos bemanningsföretag och privata vårdcentraler? Om du vet det, då vet du kanske att till exempel Caremakoncernen och Praktikertjänst AB omsatte 7,5 miljarder kr 2009 och uppvisade vinster på omkring 10 procent av omsättningen. Carema skickar vinsterna till skatteparadiset Jersey. ( Enligt Tvärsnytt 2010-06-04 och 2010-06-08)

Vad vill du att politikerna skall göra med din landstingsskatt? Tycker du att din landstingsskatt skall gå oavkortad till exempel till anställning av sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor eller vill du att din landstingsskatt går till vinster hos bemanningsföretag och privata vårdcentraler, vinster som skickas vidare till Jersey eller till andra skatteparadis?
Snart kan du välja. Som du vet – det är val den 19:e september.

Kaisa Komulainen-Nilsson
Vänsterpartiet i Vingåker

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om