Skillnaderna mellan blocken är inte oöverblickbara. Där Allianspartierna lyfter fram ordning och reda i klassrummen betonar De rödgröna i stället kreativitet och lustfyllt lärande. Maria Wetterstrand är den i oppositionen som hårdast kritiserar Jan Björklunds ibland ensidiga fokusering. Och väljarna står i stort bakom en kombination.
Måndagens skoldebatt visar också på en rad frågor som överbryggar blockgräserna och som kan tänkas bana vägen för en långsiktig uppgörelse i skolpolitiken. Likheterna mellan blocken – och skillnaderna inuti de samma – var som tydligast i frågor som rör just återförstatligandet och friskolorna.
Vad som hittills har saknats i skolpolitiken är långsiktighet. Resultatet har blivit en onödig dragkamp mellan blocken, som missgynnar elever och lärare. Det är en på alla sätt ansvarslös hållning om politiken vill komma till rätta med utvecklingen högre betyg, lägre kunskaper. Betygsinflationen är kanske största tecknet på att skolan inte mår tillfredsställande.
Därmed behövs en skolpolitik med tydligare ramar, utan att för den saken lägga band på elevernas möjlighet att tänka självständigt. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har accepterat friskolereformen och flera av Björklunds förändringar. Reformerna är ett första steg bort ifrån flumskolan.
Men Alliansen behöver samtidigt lyssna på delar av oppositionens kritik mot friskolorna. Jan Björklund har rätt i att fördelarna med ett fritt skolval överväger nackdelarna. Utbildningsministern är dock uppriktig, när han konstaterar att alla konsekvenser av friskolesystemet inte kan betraktas som lyckade.
Även Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna bör se farorna i att segregationen mellan olika skolor ökar och att konfessionella friskolor – oavsett religion – prioriterar tro framför vetenskap. Därutöver vore det inte fel att i alla fall överväga Socialdemokraternas krav på att delar av friskolornas vinster ska återinvesteras i skolorna. Här uttrycker Mona Sahlin en ganska rimlig hållning.
I stort har Alliansens politik varit bra för landets elever. Det vore inget misslyckande att söka breda uppgörelser, för att göra deras skolor ännu bättre.